Film készül a magyar származású, 99 éves nürnbergi főügyészről

Az erdélyi magyar családból származó Ben Ferencz minden idők legnagyobb, háborús bűnökkel foglalkozó perének főügyésze volt. Mások között 22 náci bűnöst állított bíróság elé, akit egymillió ember haláláért ítéltek el – kezdődik a Kibic Magazinban megjelent tudósítás. (Nyitó képünkön: Ben Ferencz, az ifjú ügyész Nürnbergben,)

„Megtisztelő, hogy részt vehettem ebben a munkában”, mondta Ferencz. „Sosem gondoltam volna, hogy 27 évesen ott állok majd a nürnbergi bíróságon, és a nácikat fogom perbe fogni, és hogy az egész életemből egyszer film készül. Századik életévemben járok, ezért úgy voltam vele, vagy most vagy soha.”

Ferencz Erdélyben született 1920-ban egy magyar családban, majd 10 hónapos korában emigráltak az USA-ba, hogy elmeneküljenek a románok elől, akik akkoriban is üldözték a zsidókat. A család New Yorkban telepedett le. Ferencz a Harvardon tanult, és a háborús bűnökről írt könyvet akkoriban. 1943-ban szerezte meg a diplomáját. Ezután csatlakozott az amerikai hadsereghez, és később tagja lett a háborús bűnökkel foglalkozó csoportnak. A feladata az volt, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a háborús bűnökről, ezért 1945-ben elküldték azokba a koncentrációs táborokba is, amelyeket az amerikaiak szabadítottak fel.

Ben Ferencz

Ezután választották Ferenczet minden idők legnagyobb háborús bűnökkel foglalkozó perének főügyészévé. A tárgyalás 1945 november 20-tól 1946 október 1-ig tartott. Először 22 náci bűnöst állított bíróság elé, akik 1 millió ember haláláért lettek elítélve. Ferencz később ügyvédként képviselte a holokauszt zsidó áldozatait, hogy kárpótlást ítéljenek meg nekik, majd segédkezett a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításában.

Ferencz jelmondata egész életében az volt: „Törvényt a háború helyett”.

A film a nürnbergi tárgyalások főügyészéről szól majd. Barry Ayrich és Patrice Theroux producerek szerezték meg a megfilmesítés jogait, írja a The Algemeiner. Ayrich, Theroux és Ferencz nem először dolgoznak együtt, korábban dokumentumfilmet is készítettek Ferencz életéről Perbe fogni a gonoszt címmel. A filmet 2018-ban mutatták be, és a Netflixen is megtekinthető.