Magyar–török két jó barát

A mai evangéliumi hír annyi, hogy Erdoğan török elnök utasítást adott, vizsgálják meg, hogyan alakítható át a Hagia Szophia (Ἁγία Σοφία) egykori székesegyház mecsetté. (Nyitó kép a Hagia Szophiából; forrás: Múlt-kor)


Ez bizony jó és örömteli hír, hiszen a politikai elhatározás az iszlám világ legerősebb szimbolikájával szándékozik kifejezni az iszlám megdicsőülését és triumfációját a legyőzött kereszténység fölött. Az ilyen eligazító-útmutató politikateológiai szimbólumok manapság úgy kellenek, mint egy falat kenyér, nehogy a dekadens, romlásnak indult, beteges, elvetemült, dögrováson lévő, az utolsókat rúgó pervertált nyugati, zsidó-keresztény világ (a „könyv népei”) azt gondolják, hogy az üdvtörténet széles medrében folytatott csatájukat megnyerték volna, épp ellenkezőleg: az iszlám fényes győzelmet aratott, s ennek dicsőségét, az új idők új dalait hivatott zengeni az egykori bizánci birodalom Nagy Templomának (Megalé Ekklészia) korszerű, up-to-date mecsetté történő átalakítása.
Az evilági történelmet magába szippantó üdvtörténeti átalakulások Törökországban már jó ideje megkezdődtek: az elmúlt száz esztendő során Törökország több milliós keresztény lakossága (örmények, görögök, asszír keresztények) mára körülbelül 70 000 főre csökkent. De hogyan is? Volt nemzeti-vallási közösségek elleni népirtás; volt kitelepítés; volt kiutasítás; volt boszniai típusú mészárlás; volt kristályéjszaka-szerű lincselés és pusztítás, volt gyújtogatás; volt a görögöket, örményeket és zsidókat sújtó varlik vergisi (vagyonadó) bevezetése, s az ezt követően munkatáborokba való telepítés; voltak a ciprusi függetlenségi háborút követő súlyos provokációk és utcai gyilkosságok; voltak a kettős állampolgárokat sújtó kitelepítések; volt vagyonelkobzás, intézmények bezárása, iskolaépületek állami elzabrálása stb.,voltak neves személyek elleni merényletek, így például Hrant Dink örmény újságíró 2007-i meggyilkolása, voltak és vannak állandó támadások a más vallásúak ellen (pár éve egy olasz papot gyilkoltak meg), vagy épp neokeresztény közösségek Biblia-társulatával szemben. Eközben mind a mai napig nem muszlim vallású egyáltalán nem, vagy csak mutatóban juthat komolyabb egyetemi katedrához, jelentősebb bírósági pozícióhoz, avagy a hadseregben magasabb tiszti ranghoz stb. A több millió keresztényből mára kb. 2000 görög, 50 000 örmény és 15-20 000 asszír keresztény maradt, azok, akiknek nem volt módjuk elhagyni az országot, s akiknek legtöbbje állandó félelemben éli az életét. Hát ily feltartóztathatatlanul hömpölygött és hömpölyög az üdvtörténet a világ azon felén, és Erdoğan lelke lebegett vala a vizek fölött. És Erdoğan szóla: „Legyen mecset” és lőn mecset. És Erdoğan látá, hogy a mecset jó. És Erdoğan elválasztá a mecsetet a sötétségtől.
Mostantól viszont Orbánéknak üdvtörténetileg kijelölt a pályájuk: vagy még ma Szijjártó külügyminiszter azonnal bekéreti a török nagykövetet, átadja a tiltakozó jegyzéket, kiutasít vagy harminc török követségi (khmmm) alkalmazottat, s bejelenti, hogy új szakaszba lépett a magyar kormány keresztényvédő elkötelezettsége, vagy a már Magyarországon tartózkodó, s az Orbán-család kiemelt üzleti partnereinek számító török üzletemberek (khmmmm) által elnyert tenderek mentén azonnali hatállyal megkezdik a budavári Nagyboldogasszony-templom, a Szent István Bazilika és az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház mecsetté történő átalakítását. S ha ez sokaknak nem tetszik, a mecsetté átalakítás nyomvonalát meghosszabbítják a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházig, de ha kell, egészen az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházig.

A munkálatokban mint fővállalkozó tevékeny szerepet vállal hazánk legfőbb barátja és legújabb rokona, a Türk Tanács. A mecsetek nyomvonalának kiépítését pedig 40 millió évre, de minimum az üdvtörténet végső kifejletéig titkosítja a magyar kormány.