Együtt vitorlázó politikusok, vállalkozók

(Szerző: Merényi M./a K-Monitor blogja) Hálózatokat ábrázoló alkalmazásunk továbbfejlesztésével a magyar elit kapcsolataiba engedünk ismét betekintést. A 2014–19 közötti balatoni vitorlásversenyek nyilvános eredményeit feldolgozva rajzoltuk fel közszereplők, politikai-gazdasági döntéshozók kapcsolatait. Viszonyuk minőségéről gyakran keveset tudunk, noha az gazdasági vagy politikai döntésekre is hatással lehet.

Ezek a kapcsolatok semmiképp sem perdöntőek, ám jelentőségüket nem becsülhetjük le egy olyan rendszerben, ahol deklaráltan egy lojális tőkés réteg megerősítése a cél, ahol az intézmények szerepét mindinkább személyes kapcsolatok és függőségek veszik át.

Nincs új a nap alatt, már a századelőn is balatoni vitorlásokon ringatózott a magyar elit. Ma is vegyes társaság szeli a habokat, található köztük hivatásos sportoló, orvos, mérnök és jogász, vállalkozó és politikus, baloldali, fideszes egyaránt. És persze rengeteg sportszerető embert.

Ha egy oknyomozó újságíró kapcsolatot keres a döntéshozó és egy gyanúsan sikeres vállalkozó között, beleszaladhat egy közös vitorlázásba. Így járt a 444 cikksorozatának szerzője is, aki Bácskai János IX. kerületi (ex)polgármester ügyei után nyomozva talált rá Rudits Tiborra, a kerületi kéményfelújításokat bonyolító vállalkozóra, akivel a városatya közösen hódol a vitorlázás szenvedélyének. Szintén megénekelt kapcsolat Tiborcz István informatikában nyomuló testvére, Péter és Griecs-Farkas Emese közös hobbija. Mint a 24.hu megtudta, a Tiborcz család budapesti, V. kerületi, Báthory utcai lakását használta az utóbbi években milliárdos állami megrendelésekkel kitömött Symmetria Magyarország Zrt. többségi tulajdonosa, Griecs-Farkas. A 89 négyzetméteres ingatlanban jelenleg Tiborcz Péter cégei működnek – nem csak a hajó volt tehát közös. 

Az ilyen és ehhez hasonló történeteken felbuzdulva még 2016-ban lefuttattunk egy keresést sajtóadatbázisunk személyeivel a versenyzők listáján és számos érdekes egyezésre bukkantunk. – A lista most frissült. A cikkben a nevekre kattintva többet is megtudhat az említett szereplőkről adatbázisunk révén. Mivel azonban a nyilvános adatok csak neveket tartalmaznak, nem tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy a névegyezésen túl valóban a vélt fontos ember szerepel-e az ábrán. Ugyanakkor az adatok érdekes adalékul szolgálhatnak hasonló ügyekhez, ahol politikusok vagy állami cégek, hivatalok felsővezetői üzletemberekkel hajókáznak együtt. Vizualizációnk a 2014-2019 közti Kék és Fehér Szalag versenyek résztvevőit jeleníti meg.

Néhány esetben nem árulunk zsákbamacskát. Tudható például, hogy az MNB-ügyben magát többször megvett tanulmányokkal észrevétető Bankonzult nevű cégéről elnevezett hajóval Matolcsy unokatestvére, a milliárdos Szemerey Tamás vitorlázik. Unokaöccsével, Bertalannal száll vízre, és velük tartott például Szécsényi Bálint, az Equilor brókercég Tiborczcal együtt mulató vezetője is. De – ahogyan arra az Index 2016-i cikke rámutatott – feltűnt mellettük Fendrik László, aki akkor még a KPMG vezetője, ma viszont már a BKK vezérigazgatója. Aki még mindig ragaszkodna a jól ismert bal–jobb logikához, az ne tegye: a kormánypárti Pestisrácok épp a napokban szállt bele páros lábbal Fendrikbe. Egy másik neves csapathoz tartozik a Telekom-botrányok miatt távozni kényszerült volt vezetője, Straub Elek, aki például az egykori SZDSZ-közeli üzletemberrel, Haris Györggyel szerethet hajózni. Ismerős lehet Hónig Péter neve is, aki a Fidesz alatt helyettes államtitkár volt, Bajnai alatt pedig közlekedési miniszter, de volt Malév- és Dunaferr-vezérigazgató is. Haris Puch Lászlóval, az MSZP háttéremberével is vitorlázott, aki gyerekeit és bizalmasait viszi el híres hajójával. Puch vitorlástársa, Barinkai Rudolf az Átlátszó tippje szerint azonos lehet a Városliget Zrt. egyik vezetőjével. Szintén komoly figurát rejt a Juhász Béla név, aki a hírek szerint a Metrovagonmas budapesti „kijáróembere”.

Más közismert emberek neve is azonosítható az ábránkon. Ilyen Wittinghoff Tamás (Budaörs polgármestere) vagy a közpénzből igen nagyvonalú, de folyamatos kínos ügyei miatt végül távozó volt államtitkár, Gál András Levente volt fideszes államtitkár és MVSZ vezető. Az ő szörfös barátnője, Detre Diána cége is kapott állami megbízást 2013 környékén, és csaknem százmillió forintot fizetett a Gál és Társai Ügyvédi Irodának az irodavezető egykori mentora, Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerületi önkormányzat. 

Gálnak egyébként vitorlás korrupciós sztorija is volt. Köztudottan szereti a Balatont Csetényi Csaba akinek a nevéhez a „Rogán szomszédja” eposzi jelző, a kezéhez pedig több tízmilliárd forintnyi közpénzes megbízás tapad, ma már azonban kegyvesztett és nem nyer állami tendereket.

Nem lepődtünk meg akkor sem, amikor Fonyó Károly, Simicska korábbi üzlettársa neve előkerült: az üzletembernek több balatoni érdekeltsége is van. Szintén balatoni (siófoki) kötődése miatt azonosítható be Gruber Attila Fideszes ex-képviselő, volt ausztráliai magyar nagykövet. Ígéretes karrier előtt álló vitorlás Kuczora Gergely közbeszerzési szakértő, aki egy EMMI-államtitkár fia és a dühítő luxusban élő táborfőnök sztorijában is megjelent. Az ábrán megjelenik Berki Krisztián celeb, akinek voltak olyan ügyei a Fradinál, amivel adatbázisunkban is jegyezzük.

A pontok a versenyzőket jelölik. Két versenyző akkor van összekötve, ha a versenyek egyikén versenyeztek együtt. Baloldalt nevekre tud keresni. A sajtómegjelenések alapján megjelölt versenyzőket színeztük. Az ábra elérhető a képre kattintva és a k-monitor.hu/vitorlazok-on!

Az ábrán 6410 név jelenik meg: sportolók, orvosok, brókerek, IT-sek, bankárok, bal- és jobboldali kötődésű vállalkozók, csekély részt politikaközeli figurák. A kapcsolatok (24 609 élt mutatunk meg) is gyakran rokoni, baráti viszonyok vagy épp hivatásos sportolóké. Mivel a felhasznált, hozzáférhető versenyeredmények nem alkalmasak a személyek azonosítására, nem tudható, ki lehet a név mögött. Nem több ezért érdekességnél tovább kutakodni, hiszen csak találgatni lehet, hogy az ábrán szereplő Csányi Attila valóban Csányi Sándor fia, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója-e, dr. Bíró Marcell azonos-e a miniszterelnöki kormányiroda közigazgatási államtitkárával, Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárral vagy Pintér Zoltán a Buda-Cash alapítójával. Ugyanígy csak tipp, hogy a DiVino-s Duska Sándorral vitorlázó Puskás András Rogán volt alpolgármestere lehet, aki az állami Eximbanknál is dolgozott, majd onnan brutális végkielégítéssel távozott. Előkerül még Kosik János neve is, aki korábban Simicska köréhez sorolt gazdag vállalkozó, és az Index cikke alapján az sejthető, hogy azzal a Rátky Miklóssal hajózik, aki ügyvéd, és elég sokat fizet az irodájának az állam. Fia, Kosik János Róbert szintén vitorlázott, ő a földárverések kapcsán került a hírekbe. A „Simicska-korszak” egyébként elég erős: a már említett Fonyó mellett megtalálhatjuk Ruff Zoltánt, akit szintén Simicska-közeli üzletembernek neveztek (mára Mészáros közelébe került), vagy az ex-közgépes, jelenleg A-Híd vezérigazgató Sal Lászlót. A kegyvesztett veszprémi oligarcháról tudható, hogy inkább a téli sportokat szereti: szánkózni jár. 

Az építőipart erősítheti Bognár Árpád, akiben a Swietelsy igazgatóját ismertük fel (más swietelskysekkel hajózott együtt), vagy az útépítésben utazó Bakó Attila, akit egykor szintén Simicska közelében jegyeztek, ma már ő is swietelskys. Szeghalmi Balázs azonos lehet Lévai Anikó rokonával, aki a kereskedőházak almabefőttes sztorijából lehet ismerős. Lehet, hogy névazonosságról van szó, de együtt hajózott azzal a Nemescsói Andrással, aki a Befektető-védelmi Alap igazgatóságának elnöke és Martonyi veje és Tiborcz Istvánnal is kapcsolatba hozható. Szeghalmival hajózott Vizi Attila Gergely, aki Tiborcz üzlettársa volt a G2G pálinkafőzdében, amiből Tiborcz azóta már kiszállt. Megtaláltuk az ábrán Gulyás Kovács Gergelyt, aki az első Fidesz-kormány tanácsadója volt, a Quaestor-ügyben is szerepelt, komoly ingatlanprojektekben vett részt. Őt legutóbb a Liget Projekt ügyvezetőjével kötötte össze a Magyar Narancs. Gulyás Kováccsal egyébként a turizmus érdekes figurájaHoffmann Henrik ült egy hajóban. Ismerős lehet még Almássy Kornél neve, aki vélhetően azonos az MDF volt alelnökével, és aki sokáig a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója volt. Szintén állami intézmény vezetőjeként száll vízre Barcza György (ex-Államadósság-kezelő Központ, EBRD) vagy sr. Ugron Gáspár Gábor korábbi MVM-felsővezető, az állami e-Mobi Kft. ügyvezető igazgatója, akinek rangos vitorláscsaládja van.  

A jobboldali csapatot erősítheti Dódity Gabriella Fidesz szóvivő és kispesti képviselő, dr. Juharos Róbert józsefvárosi képviselő, Gelencsér Attila (aki sikeres vállalkozó a képviselőség mellett), Tardi Tamás Somogy megyei képviselő (őt sem kerülte el az üzleti siker), Csizi Péter, aki 2018-ban képviselőjelöltként bukott Pécsett. Rendszeresen vízre száll Bayer Zsolt, a már említett Ugron mellett volt osztálytársával és munkatársával, Szabó Sipos Barnabással, vagy a földárveréseken is nyertes Zimmermann Botonddal volt egy hajóban. Felbukkan Duka László neve, aki azzal a vállalkozóval lehet azonos, akinek a cége sajtóhírek szerint 600 millió forintnál is többet nyert el pályázaton, amióta Láng Zsolt a polgármester a II. kerületben. Duka balatoni nyaralójában töltötte szabadságát a polgármester. Ismeri a siker ízét egy másik sikeres vitorlásKis-Szölgyémi Ferenc is, akinek a cége 497 millió forintért üzemeltette a Duna Arénát és azóta is szárnyal. Vélhetően a Rogán-féle lakáslottó (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) kapcsán az egyik fő kedvezményezettként emlegetett Nyéki Zoltán is szerepel az ábrán, már ha nem névazonosságról van szó. Régóta nem vitorlázik már a kitiltási botrány egyetlen vádlottja, Tábor Viktor – ügyét felfüggesztett börtönnel megúszta. A Borkai-ügy miatt vált ismertté Gasztonyi László, aki úgy tűnik föl, a horvát tenger mellett a magyart sem veti meg. A Haris-Puch-féle csapat mellett más, inkább a baloldalhoz köthető nevek is felbukkannak: Puchhal tart a 2014-ben botrányba keveredett pécsi MSZP-s, Kőhegyi István, de vitorlázik Kóka János ex-sógora és régi üzlettársa Lepp Gyula és valószínűleg ez a nyári szórakozása az MSZP-ből 2009-ben csalás miatt kibukott kecskeméti politikusnak, Nyékes Bélának is.

Bár a koronavírus a vitorlásszezont is érintette, júniusban startolnak a versenyek. Anyagunknak egy másik, kevésbé vidám aktualitása is van. Hiába tiltakozott a Balatoni Szövetség és hiába ellenezték a tóparti önkormányzatok, eldőlt, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) jóval kisebbre szabja a működését és optimálisnak látja eladni egy sereg különösen értékes ingatlanát. A Rogán Antal irányította Magyar Turisztikai Ügynökség tőkeemeléssel többségi tulajdonossá vált a cégben, a „reorganizáció” során pedig nyereséges kikötőket is elpasszolnának, aminek a tóparton nyomuló haveri vállalkozók lehetnek a haszonélvezői.

A történet most úgy áll, hogy néhány tóparti önkormányzat megállapodott a közforgalmú kikötők saját használatába vételéről, a Bahart-vagyon nem túl logikusnak tűnő kiárusítása azonban továbbra is napirenden van.