Magyar szivárványcsaládok napja – középpontban a gyermekvállalás

A mintegy 150 érdeklődőt vonzó egész napos programok között számos előadás és foglalkozás szerepelt a többi között olyan témákban, mint az azonos nemű szülők jogi helyzete, a szivárványcsaládokra vonatkozó külföldi és hazai, pszichológiai vagy szociológiai kutatások. Emellett helyet kaptak a gyermekvállalók érdeklődésére számot tartó témák, mint például az otthonszülés vagy az iskolaválasztás speciális kérdései.

A programokat pszichológiai előadások nyitották, amelyekben a terület hazai kutatói ismertették a vizsgálati eredményeket.Kiderült: a szivárványcsaládokban nevelkedő gyermekek nem szenvednek lelki hátrányt hagyományos családmodellben élő társaikkal szemben. A legnagyobb félelem, hogy az ilyen családokban felnövő gyerekek maguk is melegek lesznek, a kutatási eredmények szerint nem igaz. Az előadók rámutattak: a vizsgálatokban már nem ez a fő kérdésfeltevés, mivel az ehhez hasonló megközelítések eleve magukban hordozzák a homofóbiát.

A jogi helyzetről szóló előadásban Sándor Bea (Inter Alia Alapítvány) és Dombos Tamás (Háttér Társaság a Melegekért) arról beszélt, hogy bár a leszbikus és meleg személyek gyermekvállalását a törvények nem tiltják, az örökbefogadásra és mesterséges megtermékenyítésre vonatkozó hazai jogszabályok alapvetően megnehezítik az azonos nemű párok gyermekvállalását. Előadásukban olyan kérdésekre keresték a választ, mint „Hol érhető tetten diszkrimináció a hazai jogi szabályozásban?”,  „Milyen konkrét hátrányok érik emiatt az azonos nemű párokat és gyermekeiket a mindennapokban?”, vagy például „Mi a helyzet Európa más országaiban? Milyen lehetőséget biztosítanak a nemzetközi emberi jogi mechanizmusok ezen diszkriminatív jogszabályok elleni fellépésre?”.

A szivárványcsaládok formáiról, az egyes családformák jellegzetességeiről Faix-Prukner Csilla és Rózsa Krisztián (Szivárványcsaládokért Alapítvány) tartottak interaktív foglalkozást. A meleg közösség tagjai körében sem mindig egyértelmű, hogy milyen lehetősége van egy párnak vagy egyedülálló személynek, ha gyermeket vállalna. Az eszmecsere azokat a lehetőségeket vette számba, amelyek Magyarországon is nyitva állnak a szülőségre vágyók előtt (társszülőség, anonim donor segítségével vállalt gyermek, örökbefogadás).

A Szivárványcsaládokért Alapítvány (b.a.) törekvése, hogy az azonos nemű párok által alkotott családoknak, és az ilyen családokban nevelt gyermekeknek nyújtson segítséget Magyarországon. Célja, hogy a magyarországi alternatív családokban élő LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) szülőknek és gyermekeiknek pszichológiai, közösségi és jogi segítséget nyújtson, a gyermekvállalás iránt érdeklődőknek és gyermeket nevelőknek információs bázist építsen, valamint társadalmi szinten javítsa e családok megítélését és lehetőségeit.

Az Inter Alia Alapítvány fő célja az azonos nemű szülők és gyermekeik jogi egyenlőségének elérése. Emellett azért dolgozik, hogy segítse a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek társadalmi és jogi egyenlőségét, és tájékoztasson a hátrányos megkülönböztetés hatásairól, illetve az érintett csoportok jogairól.