A magyarok 61 százaléka napenergiával fűtené a lakását

Negyvenhét százalékkal jelenleg a földgáz részesedése a legnagyobb a németországi házak fűtésében. A háztartások ötöde használ tüzelőolajat, 11 százaléka fát, a lakosság 10 százaléka pedig éjszakai hőtárolós kazánnal tartja melegen a lakását.

Az emberek Európában máshol is a napenergiát részesítik előnyben. A magyarok 61 és az olaszok 60 százaléka választaná a napenergiát a fűtéshez. A napenergia a britek között a legkevésbé népszerű: 38 százalékuk fűtene inkább napenergiával, 36 százalékuk viszont a gázüzemű fűtés mellett voksol. A tanulmányban nincs olyasmi, ami azt sugallaná, hogy ennek oka a tipikus brit időjárás, hiszen Nagy-Britanniában valójában ugyanannyi az évi napsütéses órák száma, mint Németországban.

Számos közép-európai országban sokan fát használnak a fűtéshez; például a magyaroknak csaknem a harmada (31 százalék). Őket követik a csehek (20 százalék) és a románok (19 százalék). A szén és az olaj a közép-európai országokban csekély szerepet játszik az otthonok fűtésében. Ez ellentétben áll azzal a gyakran hangoztatott nézettel, hogy Közép- és Kelet-Európában még mindig nagy szerepet játszik ez a két fűtőanyag.

Az eredmények az „Élet Európában” című felmérésből származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID mintegy 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban és Magyarországon 2016 decemberében.