Mai moziban nagy élvezet a Terminátor

Egyébként meg film – is. James Cameron rendezte, előállítására 6,5 millió dollárt költött, a pénz azóta nyolcszor térült meg.

Kevesen tudják, mert sokan titkolták, hogy propagandának készült. Még nem volt sztori, csak a történelem toporgott Hollywood küszöbénél. A szovjet Vörös Hadsereg bevonult Afganisztánba, a nyugati tömb országainak többsége (élükön az USA) bojkottálta a moszkvai olimpiát. Amikor négy év múltán Los Angeles rendezte a játékokat, a szocialista tábor visszavágott, Románia kivételével távol maradt. Akkoriban sokan, sokféleképpen emlegették Kalifornia központját. A Terminátor játszódhatott volna bárhol, de a forgatókönyvírókat meggyőzték, hogy az apokalipszis az angyalok városában a legdermesztőbb.

A filmet 1984-ben mutatták be, generációk nőttek fel a történeten. Az intelligens robotok és az emberek harcát az dönti el, hogy a múltba visszatérve sikerül-e megölni az ellenség vezérének édesanyját. A halálosztó, a célszemély és a védelmező Magyarországra a videó VHS-szalagján jött, moziba 1986-ban.

Az alapötletből később sorozat készült, Arnold Schwarzenegger általa lett világsztár, a női főszereplő Linda Hamiltonnak is szerencsét hozott. Igazából csak Michael Biehn, az első rész hőse maradt le e trambulinról. A harcos katona korábban a Grease diákjaként hozta a szürkét, és a színtől később sem tudott szabadulni. Megmenthette a világot, feliratkozhatott a Bolygó neve: Halál, vagy a Szikla stáblistájára, a nézők akkor sem miatta váltottak jegyet.

A Terminátor most a tévé csapdájából próbálja kiszabadítani a filmet. Digitálisan, felújítva megfelelő térben, korszerű kép- és hanghordozókkal a moziban másként fogyasztható, mint otthon. Olyan ez, mint az éhes és az ínyenc ember asztala, előbbi nem válogat, utóbbi nem öklendezik. A film népszerűségének titka nehezen fejthető meg. Időutazás, gépek támadása korábban is volt, a gyilkosságok nem kavarnak fel, a szex diszkréten izgat, a forgatókönyv nem kiált Oscar-díjért. Talán csak az utolsó képek, a jövő és a múlt összeérése okoz katarzist, és mégis, mintha ez a megfoghatatlan, varázslatnak nevezett valami végig velünk lenne, mint a sajt az egérfogóban, alig látszik, de amikor közel merészkedünk hozzá, becsípi az orrunkat. Ifjú embereket a harc, az üldözés izgalma fogja meg, a középkorút a felismerés köszönti: ha az emberiség nem védi meg önmagát, akkor más sem fogja. Az idősebbek pedig számvetés közben emlegetik: ez is megvolt, nem születtem hiába….

A Terminátor – A halálosztó. Rendező: James Cameron. Forgatókönyvíró: James Cameron, Gale Anne Hurd, Harlan Ellison. Főszerepben: Arnold Schwarzenegger. Zene: Brad Fiedel. Operatőr: Adam Greenberg. A felújított változat bemutatója: július 7. Forgalmazza: a Pannonia Entertainment.