Makay József „Az év információbiztonsági újságírója”

A tizennegyedik alkalommal az idén meghirdetett „Az év információbiztonsági újságírója” címet Makay József etikus hacker és kiberbiztonsági újságíró kapta a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület rendes tagjaiból álló bíráló bizottság döntése alapján. Az egyesület ezzel az erkölcsi elismeréssel ismeri el azoknak az újságíróknak a teljesítményét, akik sokat tesznek az információvédelmi tudatosságért, a témában rendszeresen publikálnak, blogolnak és felhívják a figyelmet az információbiztonság fontosságára.

Makay József 2007-ben kezdte informatikusi pályafutását, akkor jelentette meg technológiai magazinját, az Androbitet, emellett az egyik távközlési vállalat kutatási és fejlesztési részlegében is dolgozott. Néhány évvel később egy IT-biztonsági cégnél folytatta munkáját, ahol már csak a kiberbiztonsággal foglalkozott. Olyan szakemberként, aki hivatásának tartja a számítástechnikában, az informatikában, a távközlésben a gyenge pontok fölismerését és nyomban javaslatot is tesz a hiányosságok megszüntetésére, tehát etikus hackerként (Certified Ethical Hacker – CEH) Makay József neve jól cseng a szakmájában. Egy idő óta saját kiberbiztonsági vállalkozását vezeti, egyúttal a Hunguard Kft. sérülékenység-vizsgálati tevékenységét koordinálja, a bank-, a közmű- és a szolgáltatói ágazat szereplőinek kiberbiztonsági hitelesítésében működik közre.

A Hétpecsét Egyesület fórumán Makay József A szerencse nem elég a zsarolóvírusok ellen! címmel tartott előadást. A többi között elmondta: minden más kibertámadási formánál gyorsabban növekedett az utóbbi néhány évben a zsarolóvírusok által okozott biztonsági incidensek száma. Tapasztalatai szerint magánszemélyek, kis- és nagyvállalatok esnek napról napra áldozatul, miközben a megelőző intézkedések sokszor fel sem vetődnek a lehetséges célpontok – vállalatok, intézetek, szervezetek – feladattervei között.

Makay József „Az év információbiztonsági újságírója” címet ma vette át Gasparetz Andrástól, a Hétpecsét Információbiztonsági elnökétől. Szerkesztőségünk örömmel gratulál és további sok sikert kíván kollégánknak.