Márciustól nem kötelező a maszkviselés a bécsi tömegközlekedésben

Szakértőkkel egyeztetés után a hírt Michael Ludwig polgármester jelentette be ma délután: nincs többé maszk a közösségi közlekedési eszközökön, nem kell friss PCR-teszt a kórházak és ápolási intézmények látogatásához, és az egészségügyi dolgozók rendszeres tesztelésének is vége. (A nyitó képhez: Viszlát, maszk! © Eurocomm-PR)

Egy korszak zárul le Bécsben, ugyanis február végével lejár a hatályos városi koronavírus-rendelet, amit ebben a formában nem fognak meghosszabbítani. Ezt ma délutáni sajtótájékoztatóján Bécs polgármestere, Michael Ludwig jelentette be. „A bécsiek többsége következetesen megtartotta az előírásokat” – méltatta a fegyelmezett városlakókat a polgármester, aki az új fejleményeket a fertőzöttségi adatok kedvező alakulásával indokolta. A gyakorlatban a döntés a többi között azt jelenti, hogy márciustól megszűnik a kötelező maszkviselés a közlekedési eszközökön és patikákban. További lazítás, hogy a kórházi és bentlakásos intézetben ápoltak az eddigi napi három helyett márciustól újra korlátlan számú látogatót fogadhatnak, akik immár friss negatív PCR-teszt bemutatása nélkül is beléphetnek az egészségügyi intézményekbe. Az egészségügyi dolgozókat sem fogják rendszeresen tesztelni.

Az osztrák kormány egy hete, február 1-jén jelentette be, hogy júniusig több lépcsőben minden koronavírus-korlátozás véget ér Ausztriában. Márciustól Bécs is az országos „menetrendhez” igazodik, így a kötelező maszkviselés az egészségügyi intézményekben, orvosi rendelőkben, valamint gondozóotthonokban még április 30-ig érvényben marad. Június 30-tól pedig minden korlátozást feloldanak, például: azután már nem kell bejelenteni a koronavírusos megbetegedéseket. A betegség esetén jelenleg tíz napig érvényes szabályokat – a beteg elhagyhatja otthonát, de bizonyos tevékenységek korlátozva vannak, amely korlátozásoktól öt nap után negatív PCR-teszttel lehet mentesülni – szintén eltörlik.

Mindenki maga dönthet tehát arról, hova megy és kivel találkozik betegsége alatt. Az oltás és a koronavírus-tesztek továbbra is ingyenesek lesznek.