Mária Teréziát és vendégek sokaságát várja a gödöllői kastély

A fényes időszakot megidézve, a kastély ura, Grassalkovich Antal és családja köszönti a szombat reggel 10 órakor érkező uralkodónőt, fogadását nemesi testőrsége kíséri, majd vásári mulatság és számos ingyenes program szórakoztatja a kastélyba látogató vendégeket.

A családokat kertművészeti bemutató és fűszernövény-kóstolás várja a Pálmaház-Herbáriumban, majd „Viadal, avagy a kakas, a császár, meg a gyémánt félkrajcár” címmel a Ládafia Műhely bábcirkuszán mulathat a közönség.

„Könnyűtisztek áldozata” címmel délután 3-tól élőszereplős sakkjáték helyszíne lesz a kastély díszudvara. Mária Terézia és Grassalkovich Antal gróf játszmája jelmezes figurákkal, eredeti, 18. századi sakkfordulatok alapján különleges zenei és látványelemekkel kiegészülve, felejthetetlen élménynek ígérkezik. Délután 5 órától Fazekas Mihály híres Lúdas Matyija elevenedik meg a Budapesti Utcaszínház társulatának előadásában. Aznap néhányszor kosztümös életképeken keresztül pillanthatunk be a barokk korba.

A vasárnap délelőtti program látványos őrségváltással kezdődik, majd a gyerekeket egy különleges marionett-előadás szórakoztatja: Hamupipőke történetét az Ametiszt Bábszínház hozza el Gödöllőre. Emellett Minka nagyi emlékei közt kutathatnak a játékos kedvű családok, mely múzeumpedagógiai program a kastélyban zajló 18. századi főúri életet, az öltözködést és a bálokat idézi fel. A délutáni órákban a színpadot ismét birtokba veszik a sakkfigurák, hogy aki szombaton elszalasztotta volna, részese lehessen az egyedülálló produkciónak.

Mindkét napon barokk kori erőpróbák várják a kisebbeket és nagyobbakat, ahol az Udvari Bolond ravasz szerkezetei alkalmassá teszik a bátor vállalkozó kedvűeket arra, hogy ismét gyermekké válhassanak.

A fesztiválzáró díszelőadás vasárnap este fél nyolckor keződik, címe: Barokk világ; fellép a Musica Profana régizene-együttes, valamint a Company Canario Historikus Táncegyüttes. A kastély nyitásának 20. évfordulója alkalmából az előadás mindenki számára ingyenes, de regisztráció kell hozzá, mivel vendégek számát 500 személyben határozták meg.