Mars, történelemhamisítás, Seuso-kincsek – kezdődik az Akadémia filmklubsorozata

A Tanácsköztársaság története és a történelemhamisítás, Szigetvár ostroma egy játékprogrammal életre keltve, a 2033-i Mars-misszió, a dunai halak élővilága Budapestnél – csupán néhány azon témák közül, amelyekről több is megtudható az április 12-én kezdődő „Filmklub az Akadémián” sorozat vetítésein – adja tudtul a Magyar Tudományos Akadémia sajtóosztálya.

Ezen a tavaszon ismét nyolc alkalommal tart vetítést ismeretterjesztő filmekből az MTA filmklubja. Az április 12.–május 31. között sorra kerülő eseménysorozat helyszíne az MTA Székház 2. emeleti nagy terme. Az események ingyenesen látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek. Valamennyi alkalommal a vetítés után meghívott szakértőkkel beszélgetés következik a film által felvetett témákról.

Miről szólnak a filmek? Egy erős nyugtatókkal kezelt férfi az elbutulás állapotába hanyatlik – a vetítéssorozatot indító, egy hipermnéziás ápoltról szóló film után Racsmány Mihály kutató segít körüljárni a témát.

Manipulált iskolai tananyagok és hiányos történelmi feldolgozások a Tanácsköztársaság történetének 133 napjáról – a Borsody István történelmi filmje által feszegetett kérdésekre Katona Csaba történész igyekszik válaszolni.

Tavaly emlékezett az ország a szigetvári hős, Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulójára – a csatát bemutató animációs film kapcsán Hóvári János, volt ankarai nagykövet és Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója lesz a filmklub vendége.

Sík András Mars-kutatót és Kereszturi Ákos csillagászt a vörös bolygó vizsgálatával kapcsolatos legfrissebb eredményekről kérdezhetik a látogatók. A National Geographic által készített Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat elkészítésében szakértőként hazai kutatók is közreműködtek.

A napjainkban is aktuális, a Seuso-kincsek rejtélyét feldolgozó dokumentumfilmben felvetett kérdéseket a Seuso kutatási projekt felkért szakértőjével vizsgálják a sorozat szervezői.

A részletes program itt, tessék kattintani!