Még mindig kevés a nő a digitális világban

Az Európai Unióban 8,4 millió szakember dolgozik az információs és kommunikációs technológiák (IKT) iparágban, de csupán 18,5 százalékuk nő. Magyarországon ez az arány mindössze 12,3 százalék. Itthon még mindig férfias szakmának tartják az informatikát, ugyanakkor a vállalatok jóval több női digitális szakembert szeretnének látni a munkahelyeken – derül ki az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) legfrissebb Femintech kutatásából.

A jelentés szerint 2020-ban a női IKT-szakemberek aránya Bulgáriában volt a legmagasabb, 28,2%, a legalacsonyabb arány pedig Csehországban, 10,2% volt megfigyelhető. Az Európai Unióban, Csehország és Málta után hazánkban volt a legalacsonyabb az IKT szakemberek közt a nők aránya 2020-ban. Ez némi javulást mutat 2017-hez és 2018-hoz képest, amikor is ez az arány Magyarországon mindössze 10% volt. A női jelölteket leginkább a nagyvállalatok és a nemzetközi hátterű cégek hiányolják, a megkérdezett vállalatok mintegy 31%-a is azt nyilatkozta, hogy nagyon hiányoznak a női kompetenciák a nagyvállalati szervezeti kultúrából.

A nők szerepvállalása a technológia területén nemcsak a befogadó munkakörnyezetek kialakítását segíti, hanem új ötleteket hoz a vállalatoknak, ami végső soron a fejlődést és a vállalat sikerességét is segíti” – fogalmazott Korcsok Katalin, a Qualysoft-csoport magyarországi üzletfejlesztési igazgatója.

A válaszadók 35,4%-a vallotta be, hogy előmenetelét a női IT-munkavállalókkal szembeni sablonvélemények akadályozzák, illetve csaknem harmaduk gondolja úgy, hogy számukra akadály lehet a karrierépítésükben, ha feladják a munkájukat a család érdekében.

Ezzel szemben a női munkavállalók csekély aránya gondolta, hogy a nők informatikai pályán történő karrierépítésénél akadály, hogy az IKT-vállalatok nem rugalmasak a foglalkoztatásban (10,2%), illetve, hogy nem családbarát munkahelyek (7,4%).

Úgy tűnik föl, a pandémia sok mindent megváltoztatott az információs és kommunikációs technológiák iparágban: a dolgozó nők kevésbé voltak kitettek az elbocsátásnak, mivel a szektor elsőként állt át otthoni munkavégzésre és távmunkára. A jövőt tekintve a hibrid foglalkoztatási struktúra valószínűleg sokáig velünk marad még, ami azért is szerencsés fordulat, mert emellett az ágazat kezd egyre nyitottabbá válni a női képességek befogadása iránt is, illetve elkezdődött az a folyamat, hogy fizikailag és pszichológiailag is biztonságos munkakörnyezet épüljön a női munkatársak köré.

Természetesen még mindig rengeteg sztereotípián kell keresztülverekedni magukat a nőknek, de a férfiaknak is, ezért van nagy szükség olyan jó gyakorlatokra, példaképekre és mentorokra, akik szemléletének köszönhetően sikerül új működési modelleket felállítaniuk a szervezeteknek.

Az IVSZ-Femintec2022 kutatás itt érhető el, tessék kattintani. – A Qualysoft Csoport 1999-ben alakult Bécsben, mint független IT-tanácsadó és szolgáltató cég. Küldetése: útmutató tanácsadó cégként segítse partnereit, hogy megfeleljenek a digitalizált világ kihívásainak. A vállalatcsoport munkatársai rendkívül összetett megoldásokat és egyedileg testre szabott szoftverfejlesztéseket tud ajánlani ügyfeleinek a pénzügyi szolgáltatások, az energiaszolgáltatás, az ipari és kereskedelem, a média és távközlés, illetve a közigazgatás területén.