Még szól a rádió – Eleni Kounalakis Trump leváltására készül

Csodálatos, hogy a Klubrádió még van, még szól az éterben – kezdi kérdezés nélkül az interjúnkat Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki az Amerikai Egyesült Államok nagyköveteként 2010–13 között szolgált Budapesten. Jelenleg Kalifornia állam alkormányzója, méghozzá az 50. De ami ennél is fontosabb, az első nő ebben a pozícióban a becenevén aranyállamnak hívott Kaliforniában. (A nyitó kép forrása: www.xpatloop.com.)

A Klubrádiót illetően rögtön rávágom, az, hogy működik, mindenekelőtt a hallgatóknak köszönhető, akik az épp most befejeződött túlélési kampányban 80 millió forintot gyűjtöttek össze a rádió következő félévi működésére.

Majd elmondja, azért is örül, hogy hívtuk, mert jó ideje nem adott interjút a magyar médiának. A Klubrádió pedig tényleg a szíve csücske, mert nagyköveti időszakában a rádió mindig korrekt volt vele. Majd ráfordulunk tulajdonképpeni témánkra, a hétvégén zajlott önkormányzati választásokra.

Nem igazán volt meglepetés a számomra az eredmény, mert mindig is tudtam, hogy a magyarok képesek érdekeiket érvényesíteni, értem ezen azt, hogy ha egyszer elégedetlenek az őket képviselő politikusokkal, akkor annak hangot is adnak, ha eljön az ideje. Nos, ez eljött.

Ugyebár az ellenzéknek kétségei voltak mindvégig, tekintve a korábbi választási eredményeket, alapvetően a sajtószabadság elfojtása miatt, a választási törvény olyan módosításai miatt, amelyek nem jellemezőek nyugati demokráciákban.

Judit, igen, ebben igaza van. A Fidesz hihetetlen hatalmat volt képes magához ragadni, s mindig tudta, mire kell rátenni a kezét. Ahogy említi, a sajtó valóban ezen területek egyike, amely a választásra befolyással volt. A kérdés tehát itt az volt, hogy vajon eljut-e a választókhoz kellő információ arról a személyről, aki megváltoztatja a választói preferenciát. Ám az önkormányzati választáson számomra az is kiderült, hogy a választók mégis csak képesek hallatni a hangjukat, ha ők ezt fontosnak tartják. Ez fantasztikus dolog.

Vajon az ellenzék győzelme azt is jelenti, hogy megragadta a pillanatot és innen egyenesen vezet az út a 2022-i parlamenti választásokig?

Én itt nem elsősorban a kormány és ellenzék viszonylatában értékelném a helyzetet, sokkal inkább a választói akarat sokszínűségében. Hogy a politikai spektrum minden szegletéből választottak a szavazók és született meg az eredmény, hogy tudtak miből, kiből választani – majd jelzi, várjak egy kicsit, mert épp most száll fel a repülőgépre. Ugyanis napokon át egyeztettük az interjút, kampány van Amerikában is, így csoda, hogy mégis tudtunk beszélni az alkormányzóval.

Könyve a (Madam Ambassador: Three Years of Diplomacy, Dinner Parties, and Democracy in Budapest) a Három év diplomácia, vacsipartik és demokrácia Budapesten címmel nem kis érdeklődést és meglepetést is keltett Magyarországon, hazájában hogy fogadták?

Hasonlóan ahhoz, ahogy önöknél is. Ráadásul mi is ráfordultunk a választásokra, persze ez önöknél az szinte folyamatosan téma. Remélem ez a könyv is hozzájárult ahhoz, hogy a politikusokról valós képet kapjanak a választók, s így adekvát legyen a szavazatuk is. Most mi is ezen a folyamaton megyünk keresztül.

Amerika sem panaszkodhat, ha csak azt nézzük, mi zajlik a Fehér Házban, hogy elmérgesedett a viszony a demokrata vezetésű kongresszus és az elnök között. A magyarországi politikai rendszert populizmusként írják le szakértők, de ez mintha az önök országára is állna, nem gondolja?

Azt gondolom, a populizmus ma világjelenség, amit alapvetően a digitális tömegkommunikációs formák termeltek ki. Hanyatlóban a hagyományos hírforrás, értem ezen nemcsak a nyomtatott sajtót, de akár a kávéházakban összeszedett információkat is. Az emberek egyelőre a saját identitásukat igyekeznek megtalálni az online kommunikációban. Mostanra annyira kinyílt a kommunikációs tér globálisan, hogy egy-egy ember nem találja benne meg magát. Vagy amikor azzal találja magát szembe az ember, amikor közlik: majd én megmondom ki vagy. Te magyar vagy, te amerikai, osztrák, lengyel… és amikor az interneten beleolvadsz a közegbe, akkor az identitáskeresés szerintem egy pozitív kényszer, mert azzal szembesülsz, a világ hihetetlenül végtelen. Fura időket élünk, de abban bízom, hogy a józan ész ezen is utat tör magának. Mert mit is akarunk mindannyian? Igazságot, stabilitást és a családunknak biztonságos életet. Ami maga a boldogság.

Mi a forgatókönyve önnek a 2020-i választásokig? Impeachment az elnök ellen?

Egyelőre minden folyik a megszokott medrében. De úgy érzem, sosem volt még olyan magas választási részvétel, mint ami majd 2020-ban várható. Remélhetőleg a választás lebonyolításakor minden okay lesz, de ebben csak reménykedni tudok. Abban viszont szinte teljesen biztos vagyok, hogy nemcsak Kaliforniában, de a Fehér Házban is győzelemünnepet ülhetnek majd a demokraták. Mert remélem, végre egy olyan elnökünk lesz, aki meg fogja érteni, hogy ha te irányítod az országot, akkor az nem azt jelenti, hogy a saját érdekedet juttatod érvényre. Mert te az emberek képviseletében ülsz ott, és nem azért választottak, hogy ne vedd tekintetbe a szavazók akaratát. Nem lehet visszaélni a hatalommal, mint ahogy ezt ma látjuk a Fehér Házban. Remélhetőleg a következő elnök tiszteletben tartja a demokratikus intézmény-rendszereket, tisztában van hatalma felelősségével és a választók iránti kötelezettségeivel. Ez az, amit helyre kell hoznunk nagyon gyorsan ebben az országban – nyilatkozta a Klubrádiónak Eleni Kounalakis, az USA volt magyarországi nagykövete, jelenleg Kalifornia állam alkormányzója.