Megállj! Orbán átlépte a vörös vonalat

A The New York Times közli a Reuters hírügynökség brüsszeli tudósítását, amely szerint az Európai Bizottság az igazság eltorzításával vádolta tegnap – mint a beszámolóban olvasható – Magyarország nacionalista kormányát, az unióba való bevándorlással kapcsolatban.

Margarítisz Szkínász, az uniós végrehajtó testület szóvivője a hétfői bizottsági sajtótájékoztatón megállapította: a magyar kormány olyan titkos összeesküvés sötét képét próbálja felfesteni, amely állítólag az Európába irányuló migráció növelését célozná. A szóvivő szükségesnek tartotta leszögezni, hogy a brüsszeli testület egyértelműen az igazság eltorzításának tekinti ezt a vádat. A The New York Times által idézett Reuters-tudósítás emlékeztet arra, hogy Manfred Weber, aki az Európai Néppártnak, a Fidesz pártcsaládjának a jelöltje az európai bizottsági tisztségre, úgy nyilatkozott a Der Spiegelnek, hogy Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie a Juncker–Soros-plakátkampány miatt. A pártcsalád tegnap bejelentette, hogy már 9 országból 12 tagpárt kérte a Fidesz kizárását vagy tagságának a felfüggesztését, és hogy a kérdést március 20-án vitatják meg.

A tudósítás idéz olyan politikai elemzői véleményt, amely szerint a magyar miniszterelnök a májusi európai parlamenti választásra felkészülés jegyében a főáramlathoz tartozó elit antitéziseként kíván megmutatkozni. Az EU mindeddig nagyrészt sikertelennek bizonyult abban, hogy megszelídítse Orbánt – írja a Reuters, és hozzáteszi: Brüsszel most azt fontolgatja, hogy 2021-től a demokratikus elvek tiszteletben tartásától fogja függővé tenni a hozzájutást az uniós költségvetési forrásokhoz.

A The Washington Post ugyanerről a témáról az AP hírügynökség berlini keltezésű anyagát közli, kiemelve azt, hogy a magyar miniszterelnök a baloldali ellenfelek számára hasznos idiótáknak minősítette a Fidesz ellen forduló néppártiakat. Megjegyzem, a „hasznos idióták” szófordulatot nem a budai Várban, hanem sok évtizeddel ezelőtt a Kremlben ötlötték ki, a Szovjetunióval rokonszenvező naiv nyugati humanisták jellemzésére. Az AP beszámolója kitér arra, hogy a Juncker–Soros-plakátban a bírálók antiszemita utalást látnak, Orbán azonban ezt tagadja. A beszámoló a Webertől idézett azzal  a mondattal zárul, hogy „ami elég, az elég”.

Arra, hogy egyértelműen negatív fordulat történt a Fidesz európai néppárti megítélésében, az az interjú is utal, amit Joseph Daul, a pártcsalád francia elnöke adott a Die Welt című német lapnak. Daul abban úgy fogalmaz, hogy a Soros és Juncker elleni plakátkampánnyal, azzal az állítással, hogy az Európai Bizottság rá akarja zúdítani a bevándorlókat Európára, „Orbán átlépte a vörös vonalat”, vagyis olyan lépést tett, amit már nem lehet eltűrni. Vörös vonalról persze a néppárti vezetők – köztük Weber – már régóta beszélnek, de emlékeim szerint eddig úgy fogalmaztak, hogy azt a bizonyos vörös vonalat nem lenne szabad átlépni. Daulról, aki most megengedhetetlennek minősítette, amit a magyar kormány művelt, a Die Welt megjegyzi: Angela Merkel német kancellár legszorosabb európai szövetségeséről van szó. A konzervatív politikus nagyon ritkán szólal meg a nyilvánosság előtt, de ott van csaknem minden fontos európai döntésnél.

A Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása ugyanakkor idézi Daulnak az AFP francia hírügynökség számára adott nyilatkozatát, amely szerint ő nem tudja előre megmondani, mi lesz a Fideszről folytatandó március 20-i néppárti vezetőségi vita kimenetele.

Ha bárki úgy gondolja, hogy ez a lapszemle túlságosan leragadt a magyar vonatkozásoknál, akkor teljesen igaza van. Különösképpen azért, mert a ma reggeli európai lapok egész sora közli Emmanuel Macron írását, amelyben a francia köztársasági elnök „európai újjászületést” szorgalmaz a nacionalista befelé fordulással szemben, a májusi európai parlamenti választásokon. Macron szerint olyan nemzetközi konferenciát kell tartani, állampolgárok, szakértők és szociális partnerek részvételével, amelyen minden szükséges változtatási javaslattal élni lehet, „tabuk nélkül”, beleértve az európai uniós alapszerződés felülvizsgálatát is. A francia államfő olyan elképzeléseket vet fel írásában, mint a demokráciák védelmét szolgáló európai ügynökség létrehozása, a schengeni övezet reformja, az európai pártok külső hatalmak általi finanszírozásának a tilalma, közös határrendőrség és uniós menekültügyi hivatal létrehozása. Emmanuel Macron szerint „a második világháború óta még soha ennyire nem volt szükség Európára. És Európa még soha nem volt ekkora veszélyben”.