Mégis csak a vuhani kutatólaboratóriumból szabadult ki a vírus

Nem ülnek el sokak szerint azok az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint nem a vuhani piacról, hanem az ottani kutatólaboratóriumból szabadult ki a világszerte eddig négymillió áldozat életébe került új koronavírus. Richard Ebright professzorral arról beszélgettünk, higgyünk vagy ne ennek a magyarázatnak? A molekuláris biológiának a Rutgers Egyetemen oktató kutatója, a Waksman Mikrobiológiai Intézet igazgatója szerint van alapja e feltételezésnek, „összeesküvés-elméletnek”. Sőt, már az is kiderült, hogy nem kis köze van amerikai kutatóknak a történtekhez. Az persze más kérdés: a járványt olyannyira átpolitizálták, hogy a tudomány kénytelen volt a szolgálatába szegődni. Ebben felveti még Amerika első számú virológusának, Fauci doktornak is a felelősségét. (A nyitó kép forrása: AP; a portréé: waksman.rutgers.edu)

Mit higgyen hát egy hétköznapi ember, amikor végiggondolja ezt a borzalmas másfél évet a covid-19-ről, és nem ért az orvostudományhoz, ezért a hírekből akarja kibogarászni: mi az igazság a vírus eredetét illetően. A téma máig nem jutott nyugvópontra. A WHO-nál a kínaiakat is magában foglaló nemzetközi csapat kutatott három héten át a tavasszal Vuhanban, hogy kiderítse az igazságot. Biztos, hogy denevérről terjedt át a vírus az emberre? Vagy bedőljünk a volt elnök, Trump konspirációs elméletének, aki szerint a kínai laboratóriumból szökött ki a vírus. És miért fontos ezt tudni egyáltalán? Erről beszélgettünk a téma egyik amerikai szakértőjével, Richard Ebrighttal, aki rendszeresen jelen van – nemcsak a tudományos életben a felfedezéseivel, hanem a közéletben is – mert az utóbbi időben beszállt a covid eredetét firtató vitákba – politikusokkal, újságírókkal vette fel a kesztyűt.

Ebright professzor (a kép forrása: https://noqreport.com)

Amíg Trump volt az elnök, a világ egyik fele – de az Egyesült Államoké egészen biztosan– legyintett, mi több, megmosolyogta az úgynevezett laboratóriumi konspirációs elméletet, mert egyesek még azt is belefűzték, hogy biológiai fegyverrel állunk szemben. Amint Biden elnök lett a Fehér Ház ura, arra lettünk figyelmesek, nem zárja ki az új kormány sem ezt az elméletet, sőt még Anthony Fauci doktor, Amerika első számú virológusa is azt mondta, alaposan utána kell járni minden eshetőségnek, így a laboratóriumi kiszivárgásnak is. Mert bizony az sem kizárt. Mi ez a 180 fokos fordulat?

– Tavaly január végén, február elején, tehát a Covid-járvány legelején tudósok egy csoportja, melynek tagjait úgy jellemezném, hogy bizonyos érdekeltségeik miatt összeférhetetlenek voltak szakmai kinyilatkoztatásukat illetően, hamis magyarázattal álltak elő, ami miszerint a vírus a piacról terjedt el, és természeti okokra vezethető vissza. Ezt a változatot sietve átvette a média, elterjedt az egész világban, közkeletűvé lett, elfogadott ténnyé vált. Pedig akkor ennek korántsem volt tudományosan elfogadható magyarázta, és persze bizonyítéka sem, mint ahogy – meg kell mondjam –, ma sincs. Tavaly tavasszal Mike Pompeo külügyminiszter, majd Donald Trump elnök is egyértelműnek nyilvánította: a vuhani laboratóriumból szabadult ki a vírus, és súlyos vádakkal illette általában a kínaiakat, ám alapvetően a pekingi kormányon kérték számon a történteket. Igen ám, de ennek az elméletnek sem voltak meggyőző bizonyítékai és a szintén hamis magyarázatnak látszó jelenség megjelent a politikai csatározásban; a trumpizmus elleni harc egyik jelképe is lett az összeesküvés-elmélet megcáfolása. Tulajdonképpen ezzel csak megerősödött a Trump-féle tábor, és újabb karakterjegyet kapott a trumpizmus elleni mozgalom is. Már akkor látszott, a megtorpant szekértáborokon csak a választás, illetve egy új elnök megjelenése segíthet.

És ekkor bevillant a képbe az Egészségügyi Világszervezet szakértői csapata…

– Igen, ami szerintem botránnyá változott. Szerintem az egész világ kudarcként értékelte mindezt, hisz’ semmit sem sikerült bebizonyítani, mi több, még inkább elbizonytalanította a világot a covid-19 eredetét, származási helyét illetően. Szerintem a tagok érdekeltségei is egyértelműek voltak; úgy fog ez a vizsgálat bevonulni a WHO történetébe, mint a világ egyik legrosszabb geopolitikai reklámakciója. Ráadásul a helyzetet tovább bonyolította, hogy nem tudtak olyan érvvel sem előhozakodni, ami megdöntötte volna az egyik vagy a másik oldal teóriáját.

Mi lett hát az eredmény? Továbbra is maradt a hamis szövegelés, és továbbra is vitatott mindkét oldal álláspontja.

– Ez így rendjén. Mi volt az ön első gondolata a vírus hallatán, és mi most az elmélete, feltevése az egész eredetmisztériumról? 

– Nos, a tüdőgyulladást okozó SARS-fertőzésről jómagam is először 2020. január 3-án szereztem tudomást, amikor rögtön kiderült, hogy ezért az újfajta koronavírus, a covid-19 tehető felelőssé. Már akkor azt gondoltam, hogy a mögöttes laboratóriumi vizsgálatoknak szerepük lehet a terjedésükben. Miért? Mert 2015-ben a vuhani virológiai kutatóintézet és az ott a kínaiakkal együtt kutató amerikai tudósok közzétették közös tanulmányukat arról, hogy a SARS vírusnak létezik egy tüskés változata, amit mi egyszerűen koronavírusnak hívunk, és amiről annak előtte egyáltalán nem volt tudomásunk. Ez a vírus képes hatékonyan behatolni az emberi, állati sejtekbe, mi több, a vuhani laboratóriumban végzett kísérletek közben akár a kutatókat is megfertőzheti, mivel az emberi sejtek befogadják őket. Már akkor, hangsúlyozom: 2015-ben, világossá vált, hogy megfelelő biztonsági előírások hiányában veszélyes lehet terjedésük. Két laboratóriumban végeztek erre vonatkozó kutatásokat az egész világon, s ebből az egyik Vuhanban volt. Én egészen biztos vagyok abban, hogy 2020. január végén, a kutatók, az ezzel foglalkozó szakemberek szűk köre, a laboratóriumban dolgozók és akiknek bejárásuk volt az intézetbe, tudták: a sok kockázattal járó kísérleteknek helyet adó vuhani laboratórium a felelős a vírus kiszabadulásáért.

Állítása meglehetősen merész…

– Nagy csalódást okozott a számomra, hogy újságok tudományos rovatában elkezdték terjeszteni a vírus természetből eredő teóriáját. Az is csalódás volt a számomra, hogy olyan tudósok adták ehhez a nevüket, akiknek nemcsak hallomásból volt közük a covid-19-hez, hanem amerikai állami támogatással ők maguk is részt vettek a vuhani laboratóriumi kísérletekben. Ennek ellenére nem szálltak szembe a hamis magyarázattal. Sőt, még azok a szakemberek is, akiknek közük volt az Egyesült Államokban a pénzügyi támogatás előteremtéséhez, tehát még ők is közreműködtek ennek az elméletnek a terjesztésében – persze, hamisan.

Ha jól értem, akkor ön közéjük sorolja Fauci doktort is… Hisz’ a vuhani laboratóriumot amerikai szekértelemmel és egyéb eszközökkel támogató intézmény vezetője Amerika első számú virológusa, Anthony Fauci, aki szinte naponta éles összetűzésbe került Trump elnökkel, míg hivatalban volt.

– Bizony, ez az igazság. Fauci intézete finanszírozta annak idején Vuhanban a SARS-kutatásokat. A 2015-i kutatási eredményekből kiderült: nem kis kockázattal járó kísérletekről van szó, és ennek ellenére folytatták a munkát. Meggyőződésem, hogy ezzel szövetségi törvénysértést is elkövettek, mert tudván, hogy a biztonsági elősírások nem voltak megfelelőek, folytatták a kutatásokat. Ezért a lehető leghatározottabban felvetem Anthony Faucinak a felelősségét. Gondatlanság vétségében szerintem ő bűnös. S amikor ez kiderült, akkor még inkább felerősödött a covid-19 eredetének hamis magyarázata.

Ön szerint a WHO folytatja kutakodást? Lesz második fordulója a helyszíni vizsgálatnak?  

– A WHO tanácsadó testülete egyelőre nem tudta elérni, hogy folytassák a helyszíni vizsgálatot, az Egészségügyi Világszervezet nem hozott döntést a folytatásról. Csak ígérte. A szervezeten belül nincs vétójoga senkinek, mint ahogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában sincs, de mindig törekednek az államok egymás között a konszenzusra. Márpedig Kína és Oroszország ellenzi a további vizsgálódást. Meggyőződésem, hogy az ügy kivizsgálását át kellene vennie az amerikai kongresszusnak, vagy az igazságügyi minisztériumnak. Bizottságot kellene felállítania és beidézni az érintetteket, köztük a Járványügyi Hivatalt, a Pentagont és a titkosszolgálatokat is.

Bill Gates – csak hogy nagy nevet is említsünk, már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a közelgő veszélyre, az újabb járványra. Nem kellett volna komolyabban venni az ilyen és ehhez hasonló figyelmeztetéseket?

Ennek az az oka, hogy senki sem élt meg olyan nagy járványt, mint amin most keresztülmegyünk. Legalábbis már alig vannak olyanok, akik közvetve vagy esetleg közvetlenül átélhették az 1918-i nagy spanyolnáthát (H1N1). Már mindannyian tudjuk, mi a pandémia. A családunk, a rokonaink, minden egyes ország, az egész világ. Ezért nem akarjuk, hogy ilyen még egyszer előfordulhasson. Amikor 2019-ben a tv-n keresztül mindeki látta, mi zajlik Kínában, akkor itt nálunk is csak legyintettek az emberek, hogy Amerikában ilyesmi nem fordulhat elő. Hát, nem ez történt.

Ön látja már a pandémia végét?

– Az oltás a világjárvány végét jelenti. De nem egyformán. Ahol magas az oltási arány, ott elég hamar vége lesz. Azonban a szegény országokban évekbe is telik, mire a biztonságot jelentő arányt elérik a beoltottságban.

Milyen értékeli ön a kínai vakcinákat?

– Hatékony mind a két kínai vakcina, amit sürgősségi használatra engedélyezett a WHO. Annyira hatékony, mint az Astra Zeneca és a Johnson & Jonhson, de nem annyira, mint az mRNS alapú Pfizer vagy Moderna. De azt mondom: még mindig jobb a kínai, mint a semmi.

Politikai indoka van ön szerint annak, hogy az Európai Gyógyszer-engedélyezési hatóság nem adott zöld utat a kínai és az orosz vakcináknak?

– Szerintem elég szert tudtak beszerezni a maguk területéről, ezért nincs égető szükség idegen oltóanyagok engedélyeztetésére. De tudtommal az érintettek sem szolgáltak pontos dokumentációval.

Talán nem tudja, hogy Magyarország volt Európában az első, ahol beadták engedély nélkül a kínai és orosz oltóanyagokat…

– Nem tudtam, és nagyon meglep. Az viszont természetes, hogy oltóanyagot gyártó minden ország el akarja adni a termékeit. De a magyar rádióhallgatóknak nem kell aggódniuk, mert hatékonyak ezek a szerek is.

Egyetért ön Donald Trumppal, hogy Kínának kompenzációt kellene fizetnie a keletkezett károk után, amit a Vuhanból kiindult pandémia okozott?

Nos, ha azt vesszük, hogy a vuhani kutatást részben az Egyesült Államok finanszírozta, akkor azt kell mondjam, nem jogos. Ugyanakkor franciák például a laboratórium felépítésében voltak érdekeltek. Tehát ebből a szempontból, ezek a kutatások nem köthetők kizárólagosan a kínai kormányhoz.  Nemzetközi csapat kutatta a SARS 2-t. Sok a szóba jöhető érintett.

Tehát akkor ön szerint ki is zárhatjuk a biológiaifegyver-támadás elméletet?!

– A vuhani laboratóriumnak természetesen van kapcsolata a biológiaifegyver-kutatásokkal, fejlesztésükkel, így az amerikai és francia kapcsolat is kézenfekvő. A Pentagon is része a fejlesztéseknek. Nem véletlenül finanszírozzák ezeket a laboratóriumokat. Sőt, az ilyen típusú laboratóriumoknak elsődleges céljuk általában biológiaifegyver-kutatás, és evégett meg is kell teremteni a feltételeket. Tehát általában olyan kísérleteket végeznek, amelyeknek hátterében új biológiai fegyver létrehozása áll általában. Az egészségügyi irányultságú vizsgálatok természetesen nem elsődleges szempontok az ilyen laboratóriumokban – nyilatkozta Richard Ebright, a molekuláris biológia szakértője, a Rugters Egyetem kutatója, valamint Waksman Mikrobiológiai Intézet igazgatója.