Megkezdődött a negyedik ipari forradalom – részesei vagyunk/leszünk?

Először is: nem hasonlít a régi értelemben vett füstölgő kéményes, ládákkal megpakolt, nagy udvaros gyárak hajdani képére, ugyanakkor a végletekig automatizált és digitalizált. Szakmai megnyitón mutatták be a minap az Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt kezdeményezést, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 Technológiai Központot.

A Műegyetem „I” épületében mától két éven keresztül 12-féle Ipar 4.0 újítás tekinthető meg, amely jól szemlélteti: miként növelhetik hatékonyságukat a termelő kkv-k a legmodernebb technológiákkal. Az eseményt Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár nyitotta meg.

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ áprilistól heti több alkalommal, 8-10 személyes csoportokban fogadja a programban részt vevő kis és középvállalkozások munkatársait. A Technológiai Központ szakértői a projekt céljain és az Ipar 4.0 technológia általános ismertetésén túl, működő szemléltető eszközök során vezetik végig a látogatót.

A kiállított innovációk az Ipar 4.0 egy-egy kulcsterületét mutatják be, a szakmai érdeklődők megfigyelhetnek autonóm robotot, digitális ikerpárokat, együttműködő robotokat, interaktív gyártástervezés-szimulációt, virtuális beüzemelést, gyártási folyamatvezérlést, AR/VR-t, MES-ERP rendszerkapcsolatot, termelésmenedzsmentet IoT-eszközökkel, szenzitív robotot, és gyártócella monitorozó rendszert.

A megnyitón elhangzott: nemzetgazdasági szempontból fontos a magyar ipar modernizálása, azon belül is a kkv-k felzárkóztatása, a több ezer hazai mikro-, kis- és középvállalat versenyképességének megtartása. Az ipar szerkezetének átalakulására is válaszokat igyekszik nyújtani az állami Irinyi-terv. Az újra iparosítási stratégia célja, hogy hazánk egyike legyen azon EU-tagállamoknak, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipar adja. A kkv-knak meg kell ismerniük a legújabb Ipar 4.0-megoldásokat, megérteni, miként növelhetik hatékonyságukat, új szemléletmód és technológiák bevezetésével.

Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) alelnöke kiemelte: az ipar digitalizációja – az Ipar 4.0 – a kkv-ágazat vállalatainak működési környezetét, fejlesztéseit alapvetően befolyásoló technológiai változás.

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ munkatársai válaszolnak a szakmai látogatók kérdéseire, és a bemutatott technológiákhoz kapcsolódó háttéranyagokat is megosztják a résztvevőkkel. A létesítményt a programra regisztrált kkv-k szakemberei ingyen, előzetes időpont-egyeztetés után bejárhatják.