Megnyílt az Artmagazin online változata

Mucsi Emese.Az Artmagazin összegző kutatásokat közöl egy-egy művészről, vagy bel- illetve külföldi kiállításról, az Artmagazin Online frissen és folyamatosan tárgyalja a kortárs megmozdulásokat. A nyomtatott lap új száma (2014/6.) például Erdély Miklós házfalakon egykor feltűnt, s mára eltűnt vagy lemázolt mozaikfényképét mutatja be mindjárt a címlapon. A folyóirat színvonalát jellemzik az alapítók: Winkler Nóra, Einspach Gábor, Keserű Katalin és a többiek. A cikkek témái közül néhány: Az Art Basel rövid története, Mit mond Frida Kahlo a kortársaknak?, Az orosz ezüstkor Bécsben, Leonardo és az Utolsó vacsora…

Mucsi Emese frissen végzett a Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet média és kurátor szakán. A művészettörténészekből, kurátorokból, szakírókból álló szerkesztő- és szerzőgárda célja, hogy a széles közönség számára mindig frissen, közérthetően szóljon a magyar művészeti közösségek, események aktuális történéseiről.

Az online műfaji és technikai lehetőségeinek megfelelően közöl 5-10 perces videofilmeket, új kiállításokról interjúkat, európai archívumokból különlegességeket. A legnépszerűbb rovatok: Hálózat, Rosta, Videóblog, Első Kézből, Száguldó riporter, Passz, Viszonyok, Kritika, Vélemények, Archívum.

Az Első kézből az Artmagazin idén kezdődött tárlatvezetéseinek dokumentációja – csaknem egyórás videóval, amely oktatási segédanyagként is alkalmazható. A Videóblog stábja mozgóképen közvetít kiállítás megnyitókat, művészinterjúkat, akciókat, kurátori véleményeket. Az operatőrök szerkesztőtársai: Esterházy Marcell és Zérczy Attila. A stáb együttműködik a cseh Artyčok.tv-vel. A Hálózat Seres Szilvia beszélgetéseinek sorozata kortárs  alkotókkal, akik a médiaművészet úttörőire emlékeznek. Az internet által megnyílt információs csatorna új értelemben vett „demokráciát” hozott létre a régi net art egykori, már alig rekonstruálható hőskoráról – személyes emlékek révén. Az Archívum rovat pdf-formátumban lesz lapozható. A Passz pedig kortárs képzőművészek online közgyűjteménye akar lenni.

A Rosta talán a legérdekesebb, mindenkit foglalkoztató mai ügyeink válogatását tárja fel egyperces rövidfilmekben: emlékműállítás, Liget-projekt stb. – rövid szöveggel és illusztrációkkal. A napi aktualitásokat krétarajzokkal illusztrálja. Valószínű előképe Vértes Marcell tréfás krétarajz-sorozata az 1910-es évekből, amelyeket a filmhíradók végén játszottak le. Később, 1983–92 között David Lynch  A világ legmérgesebb kutyája című képregény-sorozata foglalkozott hasonló témákkal. A Rosta gyorsreakcióval dolgozó alkotói: Mélyi József művészettörténész és Csáki László animációs filmrendező. A rovat lényege a humor. Fekete táblán fehér krétával, a beszélő buborékjában megjelenő szöveggel illusztrálják a történeteket.

Az Artmagazin Online kortárs anyagaihoz naponta lehet hozzászólni a lap Facebook-oldalán, hogy a legszélesebb közönséget vonja be a művészetek értékelésébe.

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.