Megsül a telefon az új vírustól

A Loapi androidos vírus annyira túlhevíti a készülék akkumulátorát, hogy felpúposodik majd tönkremegy. Szerencsére a kártevő nem jutott be a Google Play áruházba, csak külső forrásokból származó alkalmazásokkal települhet. (A kép illusztráció.)

A kriptovaluták népszerűségének növekedése miatt egyre több weboldalon jelennek meg olyan JavaScript alapú alkalmazások, amelyek számítógépünk processzorának számítási kapacitását kölcsönözve, kriptovalutákat (pl. Bitcoin) bányásznak.

Olyan népszerű és egyébként törvényesen működő oldalak, mint a Streamango, Rapidvideo vagy OnlineVideoConverter is bevetették már ezt a trükköt. Ha ezeken az oldalakon többet időzünk az asztali gépünk böngészőjével, akkor azt vesszük észre, hogy felpörög a hűtőventilátor. A processzor intenzív használata ugyanis hőt termel, a hűtéshez meg a ventilátor kell. A számítógép ventilátora képes hatékonyan hűteni a processzort, a mobiltelefonokba nem építenek be ilyet. Ennek oka, hogy a telefon önmagában is képes leadni a hőt, hacsak nem települ rá egy igazán processzorigényes trójai.

A Kaspersky szakemberei most egy magát vírusellenes alkalmazásnak álcázó trójait találtak. A Loapi igazi hekker svájcibicskaként képes egy sor tevékenyég elvégzésére: szolgáltatásmegtagadás-támadás indítása, kriptovaluta bányászása (a Monero valutát termeli), folyamatosan hirdetéseket mutat a használónak, átirányíthatja a webforgalmat, sms-üzeneteket küldhet, valamint letölthet és telepíthet további alkalmazásokat is. A trójai biztonsági cégek alkalmazásának álcázza magát, mi több, felnőtt tartalmakat kínáló oldalak app-jaként is találkoztak már vele.

Településekor a Loapi kikényszeríti az adminisztrátori jogokat azzal, hogy folyamatosan felugró ablakokkal zavarja a használót. Ezt megadva az alkalmazás szabadon garázdálkodhat telefonunkon. A kártevő észleli, ha egy jogtiszta biztonsági megoldás elindul a gépen, azt jelzi a használónak, hogy az vírus, és addig bombázza őt üzenetekkel, míg ki nem törli a jogtiszta vírusirtó alkalmazást.

A trójait tesztelő szakemberek telefonja fizikailag is károsodott kétnapi működés után a kriptovalutát bányászó funkció annyira túlhevítette a készüléket, hogy az akkumulátor kipúposodott, a készülék tönkrement.

Szerencse, hogy a kártevő nem jutott be (még) a Google Play áruházba, és csak külső forrásokból telepíthető androidos telefonokra. Aki torrent-oldalakról szokott letölteni androidos alkalmazásokat, az veszélybe sodorja a telefonját.