Megtanulható az egészséges életmód – rengeteg a túlsúlyos, cukorbeteg fiatal

Minden harmadik diák túlsúlyos, soknak magas a vérnyomása, a cukor- és koleszterinszintje, egyre több dohányzik, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, nem sportol, nem mozog eleget. Ha a fiatalok nem változtatnak eddigi életmódjukon, akkor megnő esetükben a szívinfarktus, a szélütés veszélye. Azért, hogy ez ne történjék meg, megszervezték középiskolások számára a „koleszterin-suli” című egészségügyi felvilágosító, egészségvédelmet szolgáló képzést.

A szív- és érrendszeri betegségek különösen veszélyeztetik a magyar népességet: minden második honfitársunk halálát okozzák. Éppen ezért mindenkiben tudatosítani szükséges: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A (nem túl szerencsés elnevezésű) „koleszterin-suli” versenysorozattal a tragédiákat jelző statisztikán szeretne jó irányban változtatni a kardiológus szakma és a Magyar Atherosclerosis Társaság (atherosclerosis=érelmeszesedés, érszűkület). Tudatosítani akarják már a tizenéves népesség (pl. középiskolások) körében, hogy a magas koleszterinszint megelőzhető, az egészséges életmód segíti megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket.

A valamennyi sejtünkben megtalálható koleszterin egészséges szinten tartását tudatosító országos versenysorozat legfrissebb döntőjét a hétvégén a fővárosban tartották: a budai középiskolák tanulói mérhették össze tudásukat. A felhívásra jelentkezett 24, egyenként háromfős csapat tagjai közül számosan orvosi szakon szeretnének továbbtanulni.

Tudósítónk írja, hogy a hetekig tartott felkészülés közben a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, ugyanakkor megtanulták, mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik.

A program hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekből egészséges felnőttek legyenek, és ne kapjanak szívinfarktust, szélütést. A diákok felkészülését segítette dr. Maurovich Horváth Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának előadása, miáltal a többi között megismerhették a szív és érrendszer működését, a veszélytényezőket, és miden fontosat megtudhattak a koleszterinről.

Az előadás után a fiataloknál vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végeztek. Az eredmények értékelésekor kiderült: tíz fiatalból négynek magas a vérnyomása, minden nyolcadiknak pedig a koleszterinszintje magasabb az egészségesnél. 

A tanultak után rendezett győztese a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata lett. Tagjai: Andaházy Bence, Csató Dániel és Dóczy Balambér kiemelkedő tudásról tettek bizonyságot.

Az egészségügyi vetélkedő zsűrijének elnöke  Kiss Róbert Gábor professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának volt elnöke, szakmai mentora Merkely Béla orvos-professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív és Érsebészeti Klinika igazgatója. A kardiológus szakma nemzetközi szaktekintélye szerint különösen  fontos az egészségügyi felvilágosítás a fiatalok körében, amely jó irányba terelheti életvitelüket, életmódjukat, és akár életmentő lehet a későbbiekben; üdvözölte a Magyar Atheroslerosis Társaság kezdeményezését. A mostanihoz hasonló következő megméretetés szeptemberben lesz: a pesti középiskolások mérik majd össze a tudásukat.