A Mercedes szállíthat új buszokat Bécsnek

Második szakaszába lép a Wiener Linien modernizációs programja, 2017-től folyamatosan új normál-, csuklós- és XL-csuklósbuszokat állítanak forgalomba az osztrák fővárosban, hogy fokozatosan leváltsák a régebbi modelleket. Az új járműveket a Mercedes cég szállíthatja, amely nemzetközi közbeszerzési eljárásban nyerte el a megbízást.

Az új buszok mind teljesítik az EURO-6 kibocsátási normát, valamint a régiekhez hasonlóan, felszerelték utas-tájékoztatási rendszerrel, kamerával és klímakészülékkel. A LED-világításnak köszönhetően világos az utastér, az alacsonypadlós kialakítás és a széles közlekedők pedig az akadálytalan fel- és leszállást segítik.

A nagy korszerűsítés első szakaszában, napjainkig a bécsi tömegközlekedés 450 buszból álló flottájának a fele újult meg. „A 240 új busznak köszönhetően az éves energia-felhasználás már az első szakaszban ötödével csökkent. A 2012. évihez mérten ez nagyjából 40 GWó megtakarítás, ami körülbelül 5000 személyautó éves fogyasztásának felel meg” – mondta Ulli Sima (PID / Christian Fürthner képén) tömegközlekedésért felelős városi tanácsos.

A Wiener Linien elektromos buszokat is vásárol a flotta megújításának részeként, ez az eljárás azonban várhatóan 2017 eleján zárul csak le. Öt év óta két járaton is elektromos buszok szállítják az utasokat Bécsben.