Merkel történelmi hibát követett el, amiért nem fékezte meg az egész EU-t veszélyeztető Orbánt

Az Európai Néppárt alighanem továbbra is megalkuszik a Fidesz kizárása ügyében, Stubb azonban újabb hadüzenetet küldött Orbánnak. A magyar miniszterelnök Trumptól kapott menlevelet, hogy a sorosozás örve alatt elvegye a magyarok javait és szabadságát. A volt osztrák államfő szerint nem jó az Ausztriának, ha a Kurz-kormány egy gyékényen árul az amerikai elnökkel és Orbánnal. 

Tovább zajlik a vita az Európai Néppártban, hogy mi legyen Orbán Viktorral: a finn Alexander Stubb, aki az EPP jelöltje akar lenni a Bizottság elnöki tisztéért zajló csatában, megismételte, hogy a magyar kormányfőnek színt kell vallani a pártcsalád által vallott értékek ügyében – írja a Die Welt. Ő előtte Juncker is a kizárással fenyegette meg Orbánt, és most a finn politikus megint ugyanezt hangoztatta, hozzátéve, hogy az intoleranciával szemben ő semmiféle toleranciára nem hajlandó. Azt is mondta: teljesen elfogadhatatlan az a mód, ahogyan a magyar miniszterelnök korlátozza a vélemény, a gyülekezés és tudomány szabadságát. Stubb ugyanakkor védelmébe vette Merkelt, mondván, hogy a kancellár volt az, aki a Törökországgal kötött egyezség révén megoldotta a menekültválságot. 

„…Der Bewerber um die EVP-Spitzenkandidatur sagte dem Redaktionsnetzwerk Deutschland: „Orbán muss sich zu den Werten unserer Parteifamilie bekennen. Tut er das nicht, muss er die EVP verlassen. Für Intoleranz habe ich null Toleranz.“ Er fügte hinzu: „Wie Orbán die Meinungs-, Versammlungs- und Wissenschaftsfreiheit einschränkt, ist absolut inakzeptabel.“

A német lap megjegyzi: a Fidesz Webert támogatja a Bizottság következő elnökeként. A jelenlegi strasbourgi frakcióvezető mostanáig többször is megvédte a magyar vezetőt a bírálatokkal szemben. A Néppártban hetek óta azon folyik a csata, hogy meg kell-e szabadulni a Fidesztől. Az ok az, hogy Orbán illiberális államot akar csinálni Magyarországból. 

Egy neves, német származású amerikai politológus úgy látja, hogy a történelem keményebben fogja megítélni Merkel munkásságát, mint ahogy azt a legtöbben ma feltételezik, mégpedig leginkább az Orbán ügyében elkövetett mulasztás miatt – állapítja meg a Foreign Affairs. Yascha Mounk szerint ennek oka az, hogy a kancellár három fontos európai kulcskérdésben is kudarcot vallott, miközben országát minden más vezetőnél jobban átformálta a háború óta: a hitelválság után nem volt hajlandó megreformálni az EU-t, nem magyarázta meg odahaza a határnyitást, és ezzel teret nyitott a populista ellenhullámnak, valamint annak, hogy egy szélsőséges párt 1945 óta először bejusson a szövetségi törvényhozásba, a Bundestagba, végül pedig nem szállt szembe a populista magyar és lengyel vezetőkkel, ami meggyengítette a demokráciát a földrész keleti felén és létveszély az unió számára. És lehet, hogy éppen ez utóbbi lesz a döntő, amikor az örökség fölött kimondják majd a verdiktet.

„…By now Orban has effectively dismantled liberal democracy in Hungary. And because he has forged strong alliances with other authoritarian governments (Poland’s, for example), he can easily block the mechanisms that would have allowed the EU to hold him accountable. In other words, it now looks very likely that the EU will continue to tolerate de facto dictatorships in its midst for the foreseeable future. But that undercuts the very basis of the union’s legitimacy. German citizens have historically understood the case for pooling part of their sovereignty with other democracies, like France. But they will eventually find it intolerable to do the same with authoritarian strongmen in Warsaw or Budapest.”

Magyarország esete egészen hallatlan. Az egyre világosabbá vált ugyan, hogy Orbán Viktor a jogállam rovására kívánja megerősíteni hatalmát, ám Merkel semmiféle összehangolt választ nem adott. Nem hívta fel Brüsszelt, hogy indítson eljárást a magyar fél kizárására, vagy állítsa le a közösségi támogatásokat. De még rosszabb, hogy nem rakta ki a Fideszt az Európai Néppártból. Ily módon Orbán mára ténylegesen felszámolta a liberális demokráciát. És mivel erős szövetséget épített ki más, tekintélyelvű vezérekkel, pl. Lengyelországban, könnyedén megtorpedózhatja azokat az eljárásokat, amelyek segítségével az EU felelősségre vonhatná. Ennélfogva nagyon valószínű, hogy az EU továbbra is eltűri a tényleges diktatúrát a soraiban. Ez azonban az uniós legitimitásának alapjait kezdi ki, mert nem valószínű, hogy a német lakosság hajlandó volna megosztani a nemzeti szuverenitás egy részét a budapesti és varsói autoriter erős emberekkel.

Súlyos gond, hogy Merkel félreállította pártján belül mindazokat, akik tehetségesek voltak és volt elképzelésük a jövőről, miközben jelenleg éppen bátor víziókra volna szükség. Vagyis német szemszögből jelenleg az a legnagyobb veszély, hogy nem változik semmi sem érdemben. Az utód is úgy tesz, mintha a dolgok csócsálása megfelelő stratégia volna a liberális demokrácia értékeinek megvédésére.

Függetlenül attól, beválik-e Merkel kétlépcsős visszavonulási terve, máris megkezdődött a vita arról, miként kell értékelni 13 éves kormányzásának politikai örökségét – írja a brit The Guardian. Hívei nyugodt, ideológiamentes konszenzuskeresőnek tartják, aki egy sor válság idején gondoskodott a stabilitásról, mind odahaza, mind az EU-ban. Azt mondják róla, alapvetően tisztességes politikus, aki a demokratikus értékekért küzdött, aki megszemélyesíti mindazt, amivel az európai egység ellen dolgozó populistáknak Magyarországon, Lengyelországban és a Fehér Házban bajuk van. Ellenfelei szerint ugyanakkor fontos kérdésekben határozatlan, kiismerhetetlen és hajlik a köz véleménye felé. Nincs igazán víziója, stratégiája, csupán taktikája. De a legsúlyosabb vád az, hogy technokrata vezetési stílusa hozzájárult a földrészen a politikai közép összeomlásához és kikövezte az utat a populisták számára. Egy szakértő azt mondja, hogy még azt sem tudjuk, miként fog a kormányfő bevonulni a történelembe: vagyis mint aki megsemmisítette, vagy éppen ellenkezőleg: megmentette az uniót.

A The Guardian egy másik cikke megállapítja: zsarnokság egyre terjed a világban, már elérte Szlovákiát, Törökországot, Brazíliát és nagy baj, hogy az az Amerika jár élen benne, amelyik egykor fellépett volna az ilyen rendszerek ellen. Ám a nyugati demokrácia csupán 1945-től 2016-ig létezett, Trump hatalomra jutásával viszont megszűnt, mert az elnök illiberális demokráciákat és tényleges diktátorokat engedett szabadjára, hogy azok a legrosszabb ösztöneiket kövessék a szomorú vég felé vezető úton. Az Egyesült Államok egykor szavatolta a Nyugat létezését, ma viszont azt hirdeti, hogy már nem érvényesek a régi szabályok. Trump nem fasiszta, inkább olyasvalaki, aki abban leli örömét, hogy tagadja a valóságot, méghozzá büntetlenül.

Az USA-ban nem tud kritikus újságírókat letartóztattatni, viszont az engedélyével másutt olyan rezsimek működnek, amelyekben az ilyesmi nagyon is lehetséges. Lásd a máltai és szlovák újságíró meggyilkolását, a török sajtó munkatársai elleni tömeges pereket, tisztogatásokat. Washington nem szólalt meg, és ez súlyosabb hatással járt a világban, mint az Egyesült Államokban. Senki sem tudja bizonyítani, hogy a pittsburghi zsinagógában elkövetett mészárlás tettese nem nyúlt volna a fegyverhez, ha Trump nem kürtöli tele a sajtót azzal, hogy Soros bevándorlókkal akarja elárasztani a fehér Amerikát.

Orbán Viktor tudja, hogy az Egyesült Államok nem tesz semmit, amikor ugyanezt az összeesküvés-elméletet lovagolja meg és mentségként használja, hogy megrabolja a magyarokat, elvegye a szabadságukat. És a nagy baj az, hogy a mindenüktől megfosztottak azt mondják Trumpról: remek!

Az előző osztrák köztársasági elnök szerint nem jó az az országnak, hogy kiválik az ENSZ migrációs csomagjából – írja a Kurier –, mert ily módon egy csapatba lépett Trumppal, Orbánnal és egy elenyésző kisebbség más államaival, ám ez nem szolgálhatja Ausztria és polgárainak érdekeit.

„…Das Thema Migration ist so wichtig, dass es von der UNO sehr verdienstvoll ist, sich global damit auseinanderzusetzen. Jeder Staat konnte seine Standpunkte einbringen. Der Pakt stellt keine verbindliche Regelung dar. Vor drei Monaten hätte ich mir nicht vorstellen können, dass Österreich aussteigt. Österreich findet sich jetzt in einer Gruppe mit Trump, Orbán und   einigen anderen, einer verschwindenden Minderheit unter den mehr als 190 UNO-Mitgliedern. Ich bin betroffen und traurig darüber. Für Österreich und seine Bürger kann das nicht gut sein….”

Heinz Fischer azt mondta, ő személy szerint le van sújtva, szomorú és csalódott. Annál is inkább, mert a világszervezet által kidolgozott megállapodás nem kötelező. Három hónapja még nem tudta volna elképzelni, hogy a Kurz-kormány a maga részéről felrúgja az egyezményt. Mint kifejtette, az a baj, hogy az FPÖ, amely nem sokra tartja a nemzetközi diplomáciát, nyomást gyakorolt a kancellárra, ám annak ellent kellett volna állnia, mert a lakosság nagy része a bevándorlás átfogó szabályozása mellett van. Ráadásul a Szabadságpárt olyan érvekkel állt elő, amelyek nem állják ki a tények próbáját. A bécsi döntést csak a szélsőséges német AfD üdvözölte, viszont az uniópártok bírálták, ugyanakkor Kurz védelmébe vette Van der Bellen államfővel szemben.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.