Mesterséges intelligencia: magyar orvos-tudós részvevő a washingtoni csúcstalálkozón

Az Oncompass Medicine alapítója és tudományos igazgatója dr. Peták István rákkutató orvos az Európai Unió küldöttsége tagjaként képviseli hazánkat az EU és az Egyesült Államok szakmai csúcstalálkozóján Washingtonban. Az április 25–28. között tartandó konferencia témája a mesterséges intelligencián alapuló technológiák egységes nemzetközi szabályozásának előkészítése.

Az EU-delegáció vezetője Cecilia Bonefeld-Dahl, a DigitalEurope – a 35 000 európiai digitális vállalkozást tömörítő szakmai szervezet – igazgatója. Tagjai olyan európai technológiai cégek vezetői, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket értek el. A dr. Peták István vezette Oncompass Medicine a kalkulátor-szoftver (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztésért már egy sor rangos hazai és nemzetközi innovációs díjban részesült. A többi között tavaly Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásaként elnyerte „A Jövő Unikornisa” díjat, legutóbb pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Oncompass fejlesztette szoftvert az orvostudomány legújabb forradalmi áttörésének nevezte.

A washingtoni tudományos eseménysorozat alkalmával az európai delegáció tagjai találkoznak az amerikai kongresszus tagjaival, a Fehér Ház érintett tanácsadóival és az amerikai külügy- és kereskedelmi minisztérium képviselőivel is. Az EU és az USA döntéshozói tárgyalnak a mesterséges intelligencia biztonságos és hatékony felhasználásának egységes törvényi szabályozásáról, aminek célja, hogy a technológiai cégek, illetve megoldásaik a lehető leggyorsabban megjelenhessenek mindkét kontinens piacán.

Dr. Peták István

Dr. Peták István kiemelte: a rák az emberiség közös ellensége; az EU nemrég fogadta el a „Mission on Cancer” nevű rákellenes programot, az Egyesült Államok pedig elindította a „Cancer Moonshot” programját, amely Joe Biden elnöknek különösen szívügye: elsőszülött fiát agydaganat miatt veszítette el…A legtöbb orvosi eszköz, gyógyszer az Egyesült Államokból érkezik Európába, Magyarországra. Most végre egy magyar kutatók által fejlesztett orvosi eszköz érkezik az Egyesült Államokba.

Nemrég dr. Peták Istvánt az USA legnagyobb orvosi karát működtető University of Illinois at Chicago farmakológiai intézete címzetes professzorává választotta. Az Oncompass Medicine által kifejlesztett, a mesterséges intelligencián alapuló szoftver (Realtime Oncology Treatment Calculator) a molekuláris diagnosztika eredményeit rendszerezve és értékelve segít kiválasztani az onkológusoknak a leghatékonyabb, személyre szabott terápiát, minden egyes daganatos beteg számára.