Mi lesz veled, osztrák síszezon?

(Kovács Balázs bécsi tudósítása) Ausztria a nehéz körülmények ellenére is készül a síszezonra. Döntés a következő napokban várható, hogy milyen forgatókönyvek mellett oldható fel a jelenlegi szigorú zárlat.

A bécsi székhelyű GD Consulting március óta naponta frissíti jelentéseit a sok szempontból kísérleti labornak tekintett Ausztriából. A nehéz helyzet ellenére milyen megoldásokkal, gyakorlattal segítik az ágazat talpra állását, milyen praktikák és megoldások léteznek a vendégforgalom növelésére és a biztonság garantálására? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a cikksorozat, amelyből az alábbiakban szemlézünk a síszezonnal kapcsolatos várakozásokról. További aktuális információ ITT.

Ausztria tiltakozik a síszezon későbbi kezdését javasoló kezdeményezések ellen. Ausztriában nagy port fel Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kezdeményezése, amely szerint az EU szintjén tiltsák be a karácsonyi időszak körül a síturizmus lehetőségét. Az osztrák pénzügyminiszter, Gernot Blümel és Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter közösen tiltakozott a javaslat ellen. Ausztria felkészült a síidényre; szigorú előírásokkal szavatolja a feltételeket a biztonságos téli szabadságoláshoz – hangzik az osztrák álláspont. Gernot Blümel szerint, ha EU-szinten döntés születnék a síszezon járványügyi korlátozásról, akkor akár 2000 millió euróig terjedő kártérítést kérnek az osztrák turisztikai szolgáltatók kieső bevételeinek pótlására.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint semmivel sem veszélyesebb a sípályán lenni, mint egyedül elmenni kocogni. Nem veszélyesebb a sífelvonóval utazni, mint egyébként bárhol közösségi közlekedéssel utazni. Ha az előbbiek megengedettek, akkor a síelést is lehetővé kell tenni, méghozzá nemzetállami hatáskörben – foglalható össze az osztrák kormányfő által képviselt irányvonal logikája.

Hasonló álláspontot képviselnek a síelésben érintett tartományok (Tirol, Vorarlberg, Salzburg) tartományfőnökei és az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) is. A nyári turisztikai főidény megmutatta, hogy Ausztria jól felkészült , szavatolja a biztonságos vendéglátás feltételeit – hangsúlyozta Harald Mahrer, a WKO elnöke.

A biztonságos téli síidényre felkészülés jegyében – például – a salzburgi sípályák felvonóinak üzemeltetői közös kampányba kezdtek. A lélek- és bizalomerősítő kampány célja a kedvező üzenetek közvetítése mellett a járványhelyzet árnyékában a biztonságos síszezonra való felkészülés. Hermann Maier osztrák sí-legenda tolmácsolásában animációs kisfilm készült, amelyben részletesen bemutatják a síelésre vonatkozó járványügyi szabályokat. A távolságtartás, a maszkviselés, a közösségi helyek és a sífelvonók folyamatos fertőtlenítése garantálja, hogy a koronavírusos időkben is kellő biztonságban részesülhessünk a síelés örömeiben. További információs és kisfilm megtekinthető ITT.

December első hetében várható döntés az ausztriai karácsonyi vásárok nyitásról. Bécsben még mindig a szövetségi főváros és a kormány döntésre várnak a karácsonyi vásár szervezői, hogy az idén megrendezhetők-e a zárás előtt jóváhagyott formában a szabadtéri események. Ha december első hetében nem tudnak megnyitni, akkor már nincs értelme – nyilatkozták az közszolgálati tévének a szervezők. A döntést legkésőbb a jövő hét elején szükséges meghozni.

A GD Consulting információi szerint Ausztriában a szövetségi egészségügyi minisztérium egységes kereteket és szabályokat dolgozott ki a karácsonyi vásárok megszervezéséhez és engedélyeztetéséhez. Az egyidejűleg 250-nél több látogatóra számító rendezvények esetében külön COVID-19 felelős és előírások kidolgozása szükséges, s az intézkedési tervet az illetékes járási egészségügyi hatósággal jóvá kell hagyatni. Ételeket, italokat nem szabad a standok közvetlen környezetében felszolgálni; gondoskodni kell a látogatók számára, hogy a védőtávolság megtartásával látogathassák a vásárt.

A hagyományos bécsi karácsonyi vásár (Christkindlmarkt) és a mobil jégvarázs (Eistraum) korcsolyapálya még a zárás előtt megszerezte az engedélyeket, így elvileg megrendezhetők, ha feloldják a járványügyi korlátozásokat. A szilveszteri „utcabuli” azonban biztosan elmard Bécsben, mert a területileg koncentrált esemény a hagyományos formában nem tartható meg. Bécsben a városháza előtt például jelenleg áll az építkezés, a standokat még be kéne fejezni, s áruval feltölteni.

Az idő pedig fogy, hiszen holnap kezdődik az advent. Még nincs döntés, hogy a vásárok esetleges elmaradása esetén milyen formában kárpótolják a kereskedőket.