Mihail Gorbacsov (1931–2022)

Meghatározó szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában. Kikövezte az utat a szabad Európa felé. Soha nem fogjuk elfelejteni ezt az örökséget – méltatta Ursula von der Leyen, az Európai Unió Bizottságának elnöke a kedd este 91 éves korában Moszkvában elhunyt Mihail Gorbacsov Nobel-békedíjas orosz, volt szovjet vezetőt. (A nyitó képet John Kringas/Chicago Tribune készítette.)

„Ma este súlyos és hosszú betegség után meghalt Mihail Szergejevics Gorbacsov” – jelentette be az orosz fővárosban a Központi Klinikai Kórház (CCH). Az orosz média júniusban arról számolt be, hogy Gorbacsov súlyos veseproblémákkal küzd.

Németh Miklós miniszterelnök és Mihail Szergejevics Gorbacsov Moszkvában, 1989. március 3-án.

Mihail Gorbacsov és felesége, Raisza.

Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, a reformer politikus, a Szovjetunió egyetlen elnöke, az ember, aki békésen véget vetett a hidegháborúnak, és leszerelte a Szovjetuniót…vagy hagyta, hogy szétessen alatta. Nyugaton és az egykori szovjet blokk országaiban nagyon népszerű, Oroszországban nagyon sok kritikusa volt. Tévedés lenne azt állítani, hogy az orosz társadalom egésze visszasírja a Szovjetuniót.

A totalitarizmus elleni nagy orosz intő örökre elhallgatott. Kritizálta a nyugati és keleti sólymokat, új hidegháborúra figyelmeztetett, és mérsékletre és józanságra szólított fel.

Ezért is fontos: a vidéki ember, aki a moszkvai hatalmi hierarchiában lépcsőfokról lépcsőfokra jutott felfelé, és a reménység jelzőfényévé vált, úgy alakította a világ eseményeit az 1980-as években és az 1990-es évek elején, mint más addig soha. Gorbacsov meg akarta újítani a Szovjetuniót, de reformjai csak a széteséshez vezettek. A Nobel-békedíjas férfit külföldön ünnepelték, de hazájában gyűlölték.

A nemzetközileg elismert politikust a német egység egyik atyjának és a hidegháború befejezése cselekvő szószólójának tartották. Különösen a keletnémetek még mindig úgy tisztelik „Gorbit”, miként ők hívják, mint azt az államférfit, aki több mint három évtizeddel ezelőtt elhozta nekik a szabadságot.

Történelmi mozaik

Életemben egyszer találkoztam és beszéltem nagyon röviden Mihail Gorbacsovval. Berlinben, 1989 őszén.

Valójában Magyarországon kezdődött el az NDK fölbomlása és agonizálása: turistaként jöttek a menekültek, a magyarországi átalakulás (a magyar–NDK-szerződést megszegve) lehetővé tette kiutazásukat az évtizedekig tiltott nyugatra, hatalmas tüntetések következtek az NDK-ban. A keletnémet államalapítás 40. évfordulójára (1989. október 7-én) Berlinbe érkezett Gorbacsov szovjet vezető minden bizonnyal „megsúgta” a keletnémet párt- és állami vezetőnek: célszerű csomagolni, itt a vég. Aznap Gorbacsov rövid városnéző útján, a berlini Unter den Lindenen újságírók kérdéseire is válaszolt. Ott hangzott el válasza a kérdésemre, hogy szerinte milyen a helyzet az NDK-ban, félre nem érthető mosollyal ezt mondta: „Meggyőződésem: jó”. Kollégáimmal együtt jót derültünk, nagyon is értettük a lényeget…