Elhagyhatja az országot az informatikusok fele a KATA megszűnése miatt

Súlyos hatásai lehetnek az IT-szektorban a KATA megszűnésének a No Fluff Jobs felmérése szerint. Minden második informatikus az ország elhagyásán gondolkodik, de csak 7 százalékuk látja a megoldást külföldi cégalapításban. A No Fluff Jobs kutatása is alátámasztja a Szövetség a Digitális Gazdaságért (IVSZ) szakmai állásfoglalását, amiben az iparági szövetség a digitális készségekkel rendelkező szakemberek virtuális elvándorlásának negatív munkaerőpiaci hatásaira hívta fel a figyelmet.

Az IT-szektorra szakosodott állásportál Magyarországon dolgozó, 300-nál több informatikust kérdezett meg arról, hogyan reagál a KATA megszűnésére. A felmérésben részt vevők csaknem ötöde százaléka válaszolta azt, hogy az ország elhagyását tervezi, további 30 százaléka pedig fontolóra veszi a külföldre költözést.

Az informatikusok többsége könnyen vált távmunkára, mert a projektek döntően digitális keretrendszerekben zajlanak – mondta Magdalena Gawłowska-Bujok, a No Fluff Jobs ügyvezetője.  – Előnytelen piaci környezetben az IT-szakemberek egyszerűen válhatnak digitális nomádokká, hogy országhatárokat átlépve olyan lakhelyet válasszanak, ahol a legjobb életkörülményeket tudják megteremteni maguknak és családjuknak.

A No Fluff Jobs felmérésére válaszolók 60 százaléka ugyanakkor azt tervezi, hogy alkalmazotti jogviszonyban folytatja tovább munkáját hazai vagy külföldi cégnél. A vállalkozói létet választók fele a KATA után más adónemet választ vagy belföldi céget alapít, másik fele azonban külföldi cég alapítását tervezi.

A No Fluff Jobs állásportálon az idén feladott több mint kétezer hirdetés 36%-a kínált vállalkozói jogviszonyt, és ezekre az állásokra jellemzően többen jelentkeztek az alkalmazotti jogviszonyt kínáló pozícióknál. Vállalkozóként leginkább a backend (információ-előállító) fejlesztő, a fullstack (teljeskörű web-fejlesztő), a project manager (az erőforrások szervezésével és irányításával foglalkozó szakember), a frontend (az információkat megjelenítő) és a testing (szoftvertesztelő) pozíciókban dolgoznak az informatikusok.

Az itthon maradó és vállalkozóként dolgozó IT-szakembereknek feltehetően árat kell emelniük ahhoz, hogy megmaradjon a jövedelmük. Az ICT Európa adótanácsadó számításai szerint egy informatikus, aki KATA-s vállalkozásként havi 1,5 millió forintot számlázott körülbelül két és fél havi jövedelmét veszíti el, és így átalányadózás esetén 15-20 százalékkal kell megemelnie a munkabérére vonatkozó árait, hogy megtartsa korábbi nominális jövedelmét. Ha ezt az inflációval is korrigálni szeretnénk, akkor 30 százalék feletti emelésre van szükség.