A szakállas bácsi

(Írta: Kárpáti Iván) Orbán Viktor elfáradt, kimerült, egyszerűen szüksége volt a hosszabb pihenésre.

Orbán Viktor hetek óta joviális mikulásként járja a horvát szigetvilágot. A médiának csepegtetett képek alapján láthatóan kisimult és teljesen önazonos. Ezt minden irónia nélkül állítom. Ha egyszer saját döntése alapján hátrébb lép a politikától, akkor nagyjából így fogja élvezni munkájának tengernyi gyümölcsét, időnként jótanácsokkal ellátva azokat, akik a nyilvánosság előtt majd viszik a boltot tovább.

A „miniszterelnökhöz közel álló informátor” azt az exkluzív információt osztotta meg a Blikk oknyomozóival, hogy Orbán Viktor elfáradt, kimerült, egyszerűen szüksége volt a hosszabb pihenésre. Szeretném csöndben jelezni, hogy mi is marha fáradtak vagyunk és az a körülmény, hogy Orbán Viktor feltöltődött, egyben azt is jelenti, hogy még elgyötörtebbek leszünk dinamikus visszatérése után.

Félve írom le, hogy a miniszterelnök most kénytelen lesz valódi problémákkal harcolni, nem pedig azokkal, amiket maga kreált. Azért lennék ezzel óvatos, mert ezt már a covid alatt is számtalanszor felemlegették, aztán túl vagyunk azon is. Már aki túlélte.

Ami előttünk áll, arra a gazdaságban jó negyven éve nem volt példa a világban, várható recesszió és brutális infláció. Itthon a rezsidémont még egy olyan kapacitás sem fogja tudni lebirkózni, mint Németh Szilárd.

Orbán Viktor pár napig még a hófehér sziklákat figyeli a tintaszínben szikrázó tenger lágy hullámain ringatózva. Aztán szekrénybe akasztja színes ingét, belenéz a tükörbe, keze utoljára még végigsimít ősz borostáján, fogja a habot és a borotvát, lassú mozdulatokkal, óvatosan megválik a vakáció kellemes emlékétől.

Mire landol a ferihegyi betonon, már újra ráncok fodrozzák homlokát, sietve igazgatja zakóját, nyakkendőjét. Jönnek a dolgos, szürke hétköznapok.