Mobilis és interaktív – kedvcsináló műszaki pályához Győrött

A pályaválasztási orientáció már általános iskolás korban kiemelten fontos. A Győrött épülő, egyedülálló tematikájú 
Mobilis Interaktív Kiállítási Központ célja a szórakoztatva nevelés, a műszaki életpályák népszerűsítése, a gyermekek ez irányú ismereteinek bővítése a hagyományos iskolai kereteken túl. 

A mintegy 1700 millió forint értékű EU-forrásból finanszírozott beruházás a város és a Széchenyi István Egyetem összefogásával valósul meg. Ez lesz Magyarország első, tematikus, tudományos játszótere. Az EU-pénzt a 
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton nyerte el Győr önkormányzata, hogy 
olyan tudományos központ épülhessen, amelyik túllépve a hagyományos oktatás keretein, szórakoztatva mutatja be a mozgás fizikáját. A létesítményt előreláthatólag jövő március közepén nyitják meg.

A kívülről a Wankel-motor dugattyújára hasonlító 2737 m2 területű interaktív kiállítóteret január 10-én kezdték építeni. A megnyitó után a győri science center látogatói 74 interaktív eszközt próbálhatnak majd ki; valamennyi a járműiparral, a mozgás fizikájával kapcsolatos.

Az iskolai oktatás sok esetben kiöli az eredeti ötleteken alapuló alkotókészséget, az érdeklődést a tanulókból. A nem formális oktatás segítségével viszont növeljhető az érdeklődés a természettudományos ismeretek iránt, fejleszthető a kreativitás, ezáltal egyre több diákkal lehet megszerettetni a műszaki és természettudományokat, magát a tanulást is. A mai gyerekek az átlagosnál több élményt várnak a tanórákon. Információval teli világunkban látványosabb elemek kellenek ahhoz, hogy felfigyeljenek valamire. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ pályaorientációs szerepe kiemelt fontosságú az autóipar és a műszaki oktatás fellegvárának számító térségben. Célja, hogy a helyi közép- és felsőfokú műszaki jellegű képzéseket népszerűsítse a város ipari hagyományaira alapozva. 

Az építkezés élőben itt látható.