Molnár Áron a világ ifjú tudósainak élvonalában

Tovább jutott a világdöntőbe Molnár Áron (a képen), a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium végzett diákja, a Műegyetem hallgatója az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén. A Tallinban ma véget ért megmérettetésen 38 ország legjobbjai vettek részt.

A 15–20 év közötti döntősök között hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség által legutóbb megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette.

A képen: Molnár Áron alkotása.

Miként az Infovilág hírt adott róla, a tallinni döntőn három ifjú tudósunk, Kocsis Ábel, Molnár Áron és Puskás Dávid 38 országból érkezett, száznál több tehetséggel mérte össze a tudását. Molnár Áron az „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” című munkájával elnyerte az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) díját, miáltal jövő májusban részt vehet a Pittsburgh-ben megrendezendő tudományos versenyek olimpiáján.

Áron kutatásának célja egy ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. Az általa kifejlesztett megoldásban a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofluid helyettesíti, ami nanoméretű ferromágneses részecskékből és egy hordozófolyadékból álló folyékony anyag. Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál transzformátor lesz. A jelenleg a piacon megtalálható MEMS (mikro-elektromechanikai) dőlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, tehát az elkészült szenzor pontosságban felülmúlja a piaci eszközök többségét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széles körűek, leginkább a különösen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.

Puskás Dávid (a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, a képen) pedig a „3D nyomtatott Holdbázis” című munkájával elnyerte az Európai Űrügynökség (ESA) egyetlen díjnyertes számára felajánlott különdíját. Az ifjú kutató Holdbázis-terve az Európai Űrügynökség ötletén alapul, eszerint a Földről oda szállított modul magába foglalna egy automatikusan felfúvódó dóm-szerkezetet, amely tartalmazná az életfenntartó rendszereket, valamint a 3D nyomtató-rovereket. A távvezérlésű mobil-nyomtatók a dómot körbeépítenék megszilárdított holdporral így a bázis kellő biztonságot nyújtana. A kutatás célja a 3D nyomtatással előállított bázis kivitelezhetőségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) való megfelelésnek a vizsgálata.

A nyertes fiatalok pályázata, a 26. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt szeptember 29-én, a kutatók éjszakáján megtekinthetők az Ericsson Magyarország K+F Központjában (Budapest, XI., Irinyi József utca 4-20.).