Mozart & Women: különleges kiállítás a bécsi Mozarthausban

(Írta: Florian Like/Kurier) A bécsi Mozarthaus új, nem mindennapi kiállításának látogatója többet megtudhat Mozart körének legfontosabb nőiről és a zenei zsenire gyakorolt ​​hatásukról. (Képek: Mozarthaus Vienna | Alexander Ch. Wulz)

A bécsi Mozarthaus.

Öt hét óta a Mozarthaus Vienna látogatóit a szokásos állandó kiállítás mellett a „Mozart és nők ” különleges kiállítás is várja: Oskar Stocker osztrák festő alkotásai láthatók, aki a zenei zsenihez kötődő legfontosabb nőket szólította meg. A kiállítás október 2ig látogatható, és a ház belépőjegye e látnivaló megtekintését is tartalmazza.

Nem mondtak már el mindent a „Mozart & Women” témájában? Oskar Stocker szemszögéből még nem. A festőművészt nem elsősorban Mozart tényleges vagy képzelt szerelmei foglalkoztatják; ő a zeneszerzőnek a nőkhöz fűződő sokrétű kapcsolatán keresztül közelíti meg a témát. 

„Ha feleségül kellene vennem mindazokat, akikkel vicceltem, könnyen lenne 200 feleségem.” Stocker ezzel a híres Mozart-idézettel kezdi a bevezetőjét, és mindannyiunkat megmosolyogtat. „Végül csak eggyel házasodott össze, miközben sok zongorista, tisztelő, énekes és mecénás alakította életét, és persze Mozart meg az övékét” – teszi hozzá a művész. Hamar világossá válik számunkra: Mozart és a nők – ez kimeríthetetlen téma.

Éppen ezért választotta a bécsi Mozarthaus és Oskar Stocker azt a feladatot, hogy elmélyüljön a 18. századi zeneszerző zseni körül nyüzsgött női világban. Nemcsak azért, hogy a nők jobban előtérbe kerüljenek, hanem azért (is), hogy a komponista személyisége, zenéje, környezete még feltűnőbb legyen.

Hat nő, aki Mozart életét alakította

Hat olyan nővel ismerkedhet meg a kiállítás látogatója, aki közvetlen hatással volt Mozart életére, karrierjére és sikereire: az anyja, a nővére, a felesége, a szeretője, a diákja és a mecénása. Különféle operaszereplők és énekesek egyedi és kitalált vázlatai is várják a bécsi Mozart-házba látogatót, mint például az Éj királynője, Susanna vagy Donna Anna. A portrékhoz képest itt természetesen több egyéniség látható. Nem csoda: Mozart mellett a legfontosabb nők a 18. századi „klasszikus” nő prototípusát tükrözik, a figurák viszont festett érzelmek.

Stocker, a festő Sascha Goetzel Mozart-karmestertől és Andrea Kühbauer kultúratudóstól merített ihletet. Mindketten példásan segítették a művészt a női szereplők „papírra örökítésében” – egyrészt a női szerepek jellemzésével a zenében, másrészt a hiteles rövid életrajzokon által. A látogatók ráadásul nemcsak a nők portréiban gyönyörködhetnek, hanem egy QR-kód segítségével többet is megtudhatnak a háttérről, élettörténetekről, értelmezésekről.

(Foto: k-digital | Florian Like)

Megérinthető modern művészet

Stocker számára különösen fontos volt az is, hogy a művészetet mindenki számára elérhetővé és kézzelfoghatóvá tegye. Nemcsak interaktív elemekkel, például QR-kódokkal igyekszik meggyőzni a fiatalokat a kiállítás igazi mondanivalójáról, hanem kartonlapokat is felhasznál a megvalósításhoz. Ezzel egyértelműen megmutatja és bizonyítja, hogy egyszerű dolgokkal is képesek vagyunk szépet alkotni. Kiállításának van egyfajta street art vonása is, amit a látogatók közvetlenül érezhetnek. 

Tehát kedves Olvasó, ha ellátogat a bécsi Mozarthausba, bátran érintse meg kiállított alkotásokat, hogy érezze is, miként valósította meg mondandóját a művész. Szeretné megtapasztalni közelről Mozartot és asszonyait? Ez most lehetséges a bécsi Mozart-házbam, az első kerületi Domgasse 5. szám alatt.