MSZF: A devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik

Az emberi és társadalmi jogokért küzdő civil mozgalom helyesnek tartja, hogyOrbán Viktorminiszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatában felülvizsgálta eddigi álláspontját, amely szerint „Magyarországon Európában egyedülálló módon kisegítették a devizahiteleseket”. Az MSZF helyesnek tartja, hogy a miniszterelnök szájából is elhangzott a hibás termék kifejezés.

„A szavakat most tetteknek kell követniük! A politikai vezetés több éves késlekedése miatt nincs lehetőség sem további kivárásra, sem latolgatásra! Az áldozatok mellé kell állni, és kártalanítani kell őket! A Magyar Szociális Fórum azt követeli a kormánytól, hogy cselekedjen több százezer hitelkárosult érdekében. Ismételten felajánljuk mindeddig nem igényelt segítségünket a kormánynak a devizahitel-probléma megoldására. Újból kérjük a miniszterelnöktől, hogy fogadja Róna Péter vezette küldöttségünket, hogy mielőbb megnyugtató megoldást nyerjen az ügy” – áll a közleményben.

A Magyar Szociális Fórum szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldásának kulcsa a kormány kezében van, finanszírozását pedig abból a pénzből kell megvalósítani, amit a bankok már beszedtek a hitelkárosultaktól.

Az MSZF pénteken újból közzétette a devizahitelesekkel egyeztetetten két éve megfogalmazott követelését. Eszerint

– a devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.

– a hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.

– a keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.

– a jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert nem tudták fizetni a bank által egyoldalúan és önkényesen számlázott törlesztést.

– kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.

– a bankok térítsék meg a hiteleseknek okozott kárt, kártalanítsák és kárpótolják a megkárosított embereket.

– a létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba.

– a végrehajtás kriminalizálódik. Ezért azonnali leállítását követeljük. A bankok nem adhatják el követelésüket, és eredeti áron kötelesek visszavásárolni azt.

Az MSZF devizahitelesekkel egyeztetett álláspontja szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik.  Az államnak (kormánynak) közérdekű keresetet kell benyújtania a bankok ellen, a megkárosított állampolgárok védelmében. Tartalmilag ennek a keresetnek meg kell felelnie a fenti követelések 1-6 pontjaiban foglaltaknak. (A 7-ik pont teljesítése külön feladat.)

Az átfogó rendezés eléréséig meg kell tiltani az árverezéseket és a kilakoltatásokat.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.