MTV Staying Alive / Életben maradni – egy nap az AIDS ellen

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a Civil AIDS Fórum, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat, az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az SzNPTT, az A-HA program  és a Durex együttműködésében változatos programokkal, anonim HIV/AIDS szűréssel, este pedig ingyenes koncertekkel veszik fel a harcot a betegség ellen, valamint próbálják felhívni a figyelmet a hazai szexuális és mentálhigiénés felvilágosítás fontosságára.

Több mint 33 millió HIV-fertőzött ember él a világon, naponta további hatezren fertőződnek meg, és a halálozási arány még mindig ijesztően magas. A növekvő szám pedig nem csak az afrikai országokra érvényes, sajnos Magyarországon is évről-évre nő a nemi úton terjedő különféle megbetegedések száma, amelynek első számú oka az információhiány. A magyar oktatási rendszerben még mindig nincs megfelelő szerepe a felvilágosításnak, a fiatalok pedig még mindig riasztóan keveset tudnak a biztonságos szexuális életről.

Az MTV „Életben maradni” kampánya éppen azért alakult, hogy felhívja a figyelmet, átadja az információt. December elsején, az AIDS világnapján Magyarország legfontosabb, a betegséggel és a hazai szexuális felvilágosítással foglalkozó szervezeteivel összefogva egész napos programot szerveznek a pesti Gödör Klubba.

A Civil Aids Fórum jóvoltából ingyenes és anonim HIV/AIDS-szűrés lesz a helyszínen. A Durex márka az óvszerhasználat fontosságára kívánja felhívni a figyelmet ezen a napon is, hiszen az AIDS megelőzősének és terjedésének ez a leghatékonyabb módja. A Deák téri Gödörbe és az ország több nagyvárosában megrendezett eseményre érkezők között tízezer Durex-óvszert osztanak önkéntesek.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt hagyományosan az idén is megrendezi HIV/AIDS prevenciós versenyét, amelynek az országos döntőjén 120 fiatal vesz részt. A MIVK a versenyen kívül öt interaktív standdal várja a látogatókat, a szervezet 300 önkéntese pedig az országban sok helyütt hívja fel a figyelmet a megelőzésre december 1-jén. A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) a Gödör külterületén felállítja a világ talán legnagyobb, 30 méter hosszú és 4 méter átmérőjű óvszerét, illetve elhozza a tizenéveseknek szóló A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programot is, amellyel már  éve oktatják a tizenéveseket. 

A színes programok este koncertekkel érnek véget: Odett, We plants are happy plants, a Compact Disco, az Anima Sound System és a Kollektiva DJ-k garantálják majd a jó hangulatot.