Na, ne már, Beatles!

A bölcsek bölcse talán eldönthetné, hogy a film jó vagy rossz, az előbbi valószínűbb, de azt, hogy szerethető, nehéz lenne tagadni. Forgatókönyvét a mindig nyálasnak mondott, de minden karácsonykor előkerülő, „Igazából szerelem” kitalálója, Richard Curtis írta, rendezője, Danny Boyle valamikor az Oscar-díjas „Gettómilliomos” stábját erősítette, a férfi főszereplő, Himesh Patel pedig szinte önmagát kelti életre, csak úgy, mellékesen, jellegzetes migráns, zambiai anyuka, kenyai apa gyermeke, Indiából költözik a királyságba, hogy az angol kollégák elől elhappolja, a Beatles próféta szerepét.

Ők aztán szórakoztatnak: nevettetnek, könnyeztetnek. A Yesterday, magyarul tegnap, akárcsak a Beatles névadó dala, megérinti az embert, bebújik a bőre alá, és ha valaki nem tudná, miért él is e földön, annak válaszol. Az időseknek az ifjúságot hozza vissza, a hazugoknak az őszinteséget, és nem engedi, hogy elszegényedjünk, a világnak jár a Sárga tengeralattjáró, a Hey Jude, a Let it Be, és a többi örökzöld. A Yesterday tulajdonképpen egy karambol, egy globális rövidzárlat, bizonyos adatok törlése az emlékezetből, a történelemből, a technikai eszközökből, tehát egyik pillanatról a másikra felejtődik a cigaretta, a coca-cola, Harry Potter és a Beatles.

A szerencsés kivételezettek, a még emlékezők közül csak egy tud énekelni, a hangszereknek sem kell bemutatkozniuk, és amikor újként veszi elő a régi dalokat, a világ benne kezdi el tisztelni John Lennont, Paul McCartneyt, Ringo Start, George Harrisont.

A nézőnek nincs más dolga, mint nézni egy izgalmas történetet, hallgatni sok jó zenét, és talán elgondolkodni azon, hogy az ő haragtartó, megosztó világából mit is kellene végképpen kitörölni…

Yesterday: színes, szinkronizált angol vígjáték. Jack Barth története alapján a forgatókönyvet írta Richard Curtis; operatőr Christopher Ross; producerek Tim Bevan, Richard Curtis, Eric Fellner, Matthew Wilkinson; rendezte Danny Boyle. Szereplők: Lily James, Himesh Patel, Kate McKinnon. Gyártó: Universal, 2019. Hossza: 117 perc. Korhatár: 12. Országos bemutató: június 27. Bemutatja a UIP-Duna Film.