Nagy a keletjük a hamisított termékeknek hazánkban

Tavaly óta nem változott érdemben a hamisított termékek iránti kereslet a magyar lakosság körében, a legnépszerűbbek továbbra is a ruházati termékek – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A válaszadók kétharmada azonban a jelenleginél szigorúbban büntetné a hamisítókat. (A tornacipőket is gyakran hamisítják; foto: http://www.fnp.de)

A válaszadók hetede vett az utóbbi egy évben valamilyen hamis terméket, a múlt évekhez mérten az arányokban nem történt látványos változás. Ez érvényes a hamisítással kapcsolatos magatartásra is: a megkérdezettek 83%-a – akárcsak a múlt négy évben –nem vásárolna hamis terméket. A tanulmányból ugyanakkor az is kiderül, hogy a múlt években tapasztaltakhoz hasonlóan továbbra sem egyforma mértékben érdeklődnek a fogyasztók a különböző termékkategóriák iránt. A termék ára alapvetően meghatározó –állítják a HENT szakemberei.

Az összes terméktípust figyelembe véve, továbbra is a bizonytalan forrásból származó gyógyszerek elutasítottsága a legerősebb (95%) a lakosság körében. A ruházati cikkek elutasítottsága tavalyival megegyező: 66 százalék. Az illatszereknél és kozmetikumnál 3 százalékpontos esés (82%) történt ugyan tavaly óta, de ez nem számottevő. A megkérdezettek közel egyötöde (18%) vásárolna, illetve fogadna el illegálisan másolt, letöltött számítógépes programokat, ami ugyancsak megegyezik a múlt öt év 15-20%-os arányával.

Most az internetezők 12-13%-a állította azt, hogy nézett vagy hallgatott volna nem jogtiszta filmet vagy zenét. Az illegális letöltést választók több mint fele (51%) azzal indokolta a letöltést, hogy nem akar fizetni ingyen is beszerezhető tartalmakért. Riasztó viszont, hogy csaknem háromnegyedük (74%) egyáltalán nem lenne hajlandó azért fizetni, hogy legális forrásból férhessen hozzá online tartalmakhoz.

A kutatásból kiolvasható: a magyarok szigorúan ítélik meg a hamis termékek árusítását, mivel közel kétharmaduk (63%) bűncselekménynek tartja a hamisítványok eladását, 29%-uk pedig a fogyasztót is felelősségre vonná. A válaszadók 65%-a a jelenleginél szigorúbban büntetné a hamisítókat, 71%-uk pedig fontosnak tartaná a mostaninál gyakoribb és hatékonyabb ellenőrzést.

Tavaly óta 8 százalékponttal (51%) nőtt azoknak az aránya, akik szerint a hamisítás valóban veszélyes, és csak a válaszadók ötöde (21%) gondolja úgy, hogy a jelenség valójában nem rejt igazi veszélyt. Az viszont, hogy korántsem egyértelmű a lakosság állásfoglalása kiderül a bizonytalanok 27%-os arányából. Ötvenhat százalék (tavaly 51% volt) meggyőződése, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg.

A múlt időszakban nyilvánosságra hozott nemzetközi kutatások becslései szerint hazánkban évente 11 ezer állás szűnik meg a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó iparágakat sújtó hamisítás miatt, így az átlagot meghaladva sajnos, az Európai Unió hetedik helyén állunk.