Nagy Gergely Miklós, a 24.hu munkatársa kapta a Lendvai-díjat

(Forrás: MÚOSZ) A járvány miatt elmaradt a hagyományos díjátadó. Paul Lendvai laudációját alább közöljük. (A nyitó képen Nagy Gergely Miklós; foto: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu)

«Nagy érdeklődéssel és örömmel olvastam el a zsűri által kiválasztott díjnyertes riportot, melyet Nagy Gergely Miklós írt, és a 24.hu közölt 2020. július 23-án. Ez a kiváló cikk a vásárosnaményi ruhagyár lassú haláláról emberi portrékat és tragikus helyzeteket tár fel és kapcsol össze a helyi és nemzetközi gazdasági és társadalmi háttérrel. Ezt a riportot újságírói iskolákon vagy tanfolyamokon kellene példaként bemutatni. Egy szimbolikusan ható pillanatfelvétel az egyre rosszabbodó gazdasági helyzetről Magyarországon s a Fidesz uralta közigazgatás és a helyi polgármester tehetetlenségéről egy válsághelyzetben.

Különösen sajnálom, hogy 2012 óta első ízben nem tudom a járvány miatt a díjat személyesen Budapesten átadni, ezért az Élet és Irodalom hasábjain üdvözlöm a díjnyertes szerzőt. Nagyon örülök, hogy a pandémia ellenére sikerült a pályázatot idén is kiírni s egy méltó dijazottat találni. Nagyra becsülöm a nehéz helyzetben lévő, megmaradt független újságokat és hírportálokat. A munkatársak roppant akadályokkal küzdve leplezik le az Orbán rezsim kleptokráciáját, visszaéléseit és médiabirodalmának működését.

 Csak a független médiában lehet tényeket olvasni és következtetéseket levonni a szegény és egyre inkább elszegényedett rétegek meg egyének helyzetéről. Nagy Gergely Miklós és kollégái nemcsak a mai olvasóknak, hanem a jövő magyar történészeinek is értékes adatokat és benyomásokat szolgáltatnak. Munkájuk jelentősége szinte felmérhetetlen, hiszen a hazugság mestereinek és terjesztőinek kimeríthetetlen pénzügyi források állnak rendelkezésre. Ezért nagyra értékelem és csodálom, némi bűntudattal bécsi páholyomból az olyan nagyszerű riporterek, mint Nagy Gergely Miklós tevékenységét s a mögöttük álló szerkesztőségek elszántságát. Külön köszönöm a zsűri elnökének, Kovács Zoltánnak és tagjainak – Bojtár B. Endrének és Lipovecz Ivánnak – a munkáját, a beérkezett pályázatok elbírálásánál és a díjnyertes riport kiválasztásánál.»

Eddig Doros Judit, Matkovich Ilona, Albert Ákos, Rádi Antónia, Tódor János, Urfi Péter, Balavány György és Rab László kapta meg az elismerést.