Nagyapa nem fér a bőrébe

Sok filmet hirdetnek a főszereplővel. egy sztár jelenléte gyakran a siker. De nem az elismerés biztosítéka. Most Arnold Schwarzenegger a vonzerő.

Az egykori osztrák testépítő fiatal kora óta verekszik, sőt öl a vásznon, többnyire félmeztelenül, akcióira, izmaira egyaránt figyelni kell, és ezt a harcos, rendíthetetlen típust őrzi a rajongói emlékezet. A politika egy időre elszólította a filmtől, Kaliforniát 8 éven át kormányozta, majd ott folytatta, ahol abbahagyta, rettegett hősként.

Most drámai szerepet vállalt, a híradások szerint karaktert váltott, esendőbb lett, de hiába a nagyapai kor, a mi Arnoldunk nem bújhat ki a bőréből. Igaz, ez a bőr már nem a régi, inkább ereszkedik, mint feszül, de a régi névjegy, a csupasz fenék marad. A kezét ma sem a rózsafüzérek morzsolgatására használja, ő bizony bosszút áll, bunyózik, késel, fenébe az öregséget gyengeséggel megálmodó forgatókönyvírókkal.

Utóhatás a film címe, nem jobb, nem rosszabb az átlagnál, más, kevésbé ismert főszereplővel aligha lenne ekkora felhajtás körülötte. Az alaptörténet, egy valóságban megtörtént repülőgép-szerencsétlenség, és persze a következmények. Egy férj, apa várja haza szeretteit, de csak a tragikus hír érkezik. A gyásztól megzakkanó férfi bűnöst keres és talál. Mai szemmel nézve, a napi politikától megfertőzve, egy kicsit a sehova nem vezető gyűlöletet véljük felfedezni tetteiben: ha nincs ellenség, akkor teremtünk, nagy a világ, sok hülyeség fér el benne.

Schwarzenegger nagyszerű a maga skatulyájában, többnyire rezzenéstelen arccal, felesleges mimikák, mozdulatok nélkül száll szembe ellenfeleivel, aligha véletlen, hogy a rendező, Elliot Lester nem akarta vele átvenni a színészmesterséget. Arnold hozott anyagból dolgozik, nagy a készlet, aligha fogy ki belőle. Ráadásul az évtizedek alatt megszokott díszlet sem rejtik a raktárba, megint van kerítés, börtön, és ha már nincs mit visszahozni a régi akciófilmekből, akkor a Wentworth-sorozat igazsága lesz felmelegítve, amely szerint legyen az életünkben valami, amiért érdemes reggel felkelni.

A másik főszereplő, a rosszkor rossz helyen tébláboló forgalomirányító, Scoot McNairy szánni valóan jól hozza a kötelezőt, talán, ha nem egy óriás árnyékában kellene lépkednie, több figyelmet kaphatna.

Végezetül az unalmas ismétlés, Schwarzenegger állandó magyar hangjáról, a mindig zseniális Gáti Oszkárról: vele minden jobb, mint nélküle…

Utóhatás (Aftermath) színes, magyarul beszélő, amerikai thriller/filmdráma, 92 perc,12 éven felülieknek. Magyarországi bemutató: 2017. június 1. Bemutatja a Pannonia Entertainment az RTL Klub támogatásával. Rendező: Elliot Lester. Főszereplők (és magyar hangjuk): Arnold Schwarzenegger (Gáti Oszkár), Meggie Grace (Bogdányi Titanilla), Scoot McNairy (Ralkai Zoltán), Martin Donovan (Kőszegi Ákos), Glenn Morshower (Barbinek Péter). Forgatókönyv: Javier Gullón. Producer: Darren Aronofsky. zene: Mark D. Todd. Operatőr: Pieter Vermeer. Vágó: Nicholas Wayman-Harris.