Nagyemberek avattak kisboltot

Az egyházasdengelegi kisbolt avatásán a térség országgyűlési képviselője, a helyi polgármester, valamint több egyházi ember is személyes jelenlétével emelte az ünnepi aktus fényét. A Nógrád megyei kistelepülés nem most került először reflektorfénybe: néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy ebbe a faluba van bejegyezve a mindössze harmincéves Marencsák Kitty cége, az Avian Fund Innovációs és Technológiai Tudásközpont Kft. (fő tevékenysége a Nemzeti Cégtár szerint: elektromos, híradás-technikai célú közmű építése), ami havi másfél millió forintos díjazásért folytat gyümölcsöző együttműködést a Csák János által vezette minisztériummal. (A nyitó képen: tudásközpont Dengelegen; foto: nepszava.hu.)

A Marencsák Kitty által egy személyben tulajdonolt cég az egyházasdengelegi  Petőfi út 2. alatt székel, további másik 41 cég társaságában. A szakirodalomban ezt a tevékenységet szemérmesen székhelyszolgáltatásnak nevezik.

E kis geopolitikai kitérő után térjünk vissza a most átadott kisbolt felavatásához, amit az állami magyar faluprogramból finanszíroztak. Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőn kívül az ünnepi aktuson a polgármester és az egyházak képviselői is jelen voltak. Ha valaki azt gondolja, hogy egy kisbolthoz képest túl nagy volt a felhajtás és a szükségesnél nagyobb feneket kerítettek az ügynek, téved. Nem ez az első eset, hogy illusztrisok jelenlétében avatnak fel létesítményeket, vágnak át szalagokat, mondanak ünnepi beszédeket.

Esztendővel ezelőtt például 60 millió forintból avattak fel egy nem létező, de átadott kerékpárutat Kaposhomokon. Az örömteli hírről Facebook-oldalán beszámoló Gelencsér Attila országgyűlési képviselő azt sem titkolta el a nyilvánosság elől, hogy a 4,4 km hosszú kaposhomoki kerékpárútra azért volt szükség, mert „minden beruházás azt szolgálja, hogy a kaposvári és a zselici emberek jobban éljenek.”

Üröm az örömben, hogy szó sincs kerékpárútról. A kpvsr.hu portál cikke szerint egy 4,4 km kerékpározható létesítmény kijelöléséről van szó, nem kerékpárút-építésről. Ez az autóút mellé kihelyezett táblákkal meg is valósult, már amennyiben a kátyús, töredezett út kerékpározható létesítménynek számít.

Ugyancsak novemberben, ám 2016-ban Debrecentől 34 kilométerre, a Földesen átadott gyalogos átkelőhelynek örülhettek a helyi lakosok. Legalábbis ezt érzékeltette a kormányt képviselő Tasó László államtitkár, aki szerint „sokféle öröm van: vannak helyek, ahol a 30-50 milliárdos, csillogó-villogó projekteknek sem örülnek, meg a százmilliárdos utaknak sem, itt meg annak is, hogy 6,7 millióért megépült egy átkelő.”

Mindezek persze nem mondhatók unikumnak, más furcsaságokat is adtak már át ünnepélyes külsőségek között. A 2019-i önkormányzati kampányban például zöldhullámot avattak Egerben, egy félbehagyott játszóteret Érden. Az utóbbinál viszont nem volt felhőtlen az öröm, mert a nem teljesen kész játszótér balesetet okozott.

Most meg itt van nekünk az egyházasdengelegi kisbolt. Pontosabban nem nekünk, hanem az ott lakóknak. Hogy a bolt kínálata és árfekvése milyen lesz, az persze nem a tulajdonoson, vagy az üzemeltetőn múlik. Ha valaki nem értené, hogy mitől drága minden, az átadáson megjelent országgyűlési képviselő bizonyára szívesen elmagyarázza, hogy a magyarországi infláció Brüsszel elhibázott szankciói miatt magas.

Ha nem volna az elhibázott energiapolitika, plusz a háborús infláció, akkor nálunk csak feleekkora volna a drágulás, vagyis annyi, mint a nyugat-európai országokban (…melyeknek hozzánk menekülő polgárait Orbán Viktor tíz-húsz éven belül tárt karokkal várja).