Nagyon rossz hírünk a futballvilágban

Tegnap este a londoni Wembley stadionban az egy-egyes döntetlennel végződött angol–magyar válogatott mérkőzés kezdetén a mintegy hatszáz magyar szurkoló zömmel fekete pólót viselő, néhány tucat fős csoportja – a Reuters hírügynökség megfogalmazása szerint a futballhuliganizmus legrosszabb napjait idéző jeleneteket kiváltva – összeverekedett a botozó rendőrökkel, akiket azért vezényeltek a helyszínre, hogy őrizetbe vegyenek egy ultrát, aki rasszista jelleggel sértegette az egyik rendezőt.

Előzőleg a magyarok – a The Guardian című újság honlapján közzétett egyik fotó tanúsága szerint – olyan transzparenst emeltek magasba, amelyen egy áthúzott térdeplő játékos látható. A lap arra is kitér, hogy a FIFA valószínűleg vizsgálatot indít az újabb incidens ügyében, és további büntetés kiszabása várható Magyarországgal szemben. Emlékeztet arra, hogy szeptember elején a budapesti meccsen a brit válogatott két játékosát „lemajmozták”, és azért 158 ezer font bírságot róttak ki a magyarokra, valamint előírták, hogy az Albánia elleni budapesti selejtező mérkőzést közönség nélkül tartsák meg. A The Guardian megszólaltatta Tyrone Mings angol válogatott labdarúgót, aki elmondta, hogy az antirasszista gesztusként gyakorolt letérdepléstől nem tántorítja el őket a tiltakozás.

Továbbra is London, de már Financial Times, egészen más témával. Moldova az Európai Unió sürgős segítségét kéri, mert a Gazprom orosz állami energetikai cég csökkentette a gázszállítást. A Románia és Ukrajna közé ékelődött, 2,6 millió lakosú, volt szovjet tagköztársaság Románián keresztül szeretne gázhoz jutni a hiány enyhítése végett. A múlt hónapban ugyanis lejárt az oroszokkal kötött szerződés hatálya, és a Gazprom csak jóval drágábban lenne hajlandó továbbra is szállítani. Ezt a brit lap értesülése szerint a moldovaiak nem akarják megfizetni. A Gazprom így most csak az addigi mennyiség egyharmadát szállítja, mégpedig jóval drágábban: csak a múlt hónapban az ezer köbméterenkénti 550 dollárról 790 dollárra emelte az árat, ami már csaknem az ötszöröse annak az átlagárnak, amit Moldova tavaly fizetett. Ez az árszint már nem igazságos és nem reális Moldova számára – idézi a Financial Times Andrei Spinut, az ország miniszterelnök-helyettesét, aki szerint alternatív beszerzési forrásokat kell keresni.

A londoni lap emlékeztet arra, hogy Moldova, ahol ütköznek egymással Moszkva és a Nyugat befolyásszerző törekvései, tavaly erősen EU-barát államfőt választott Maia Sandu személyében, akinek a pártja aztán az idén júliusban megrendezett parlamenti választáson földcsuszamlásszerű győzelmet aratott. Piaci elemzői körökben úgy látják: a Moldova esetében szóba jöhető gázmennyiség a Gazprom szempontjából jelentéktelen, ezért kézenfekvő, hogy az orosz állami vállalat magatartása politikai nyomásgyakorlásként értelmezhető.

Moldovában éppen akkor állt elő hiány, amikor Európa is az egekbe törő gázárakkal viaskodik, és a Gazprom nem hajlandó pótlólagos szállításra a hosszú távú szerződésekben kikötött mennyiségen felül. Románia maga is saját igényeinek a fedezetével van elfoglalva.

A Financial Times szerint Moldova eddig túlzott mértékben támaszkodott Moszkvára: kizárólag az Oroszországból Ukrajnát átszelő csővezetéken kap gázt. Csak a múlt héten fejezték be – és még ebben az évben üzembe helyezik – a Romániával való energetikai kapcsolatot biztosító gázkonnektort. Moszkva rendszeresen sújtja embargóval a moldovai termékeket, így például az onnan érkező bort is. Eközben de facto orosz katonák nyújtanak biztonsági garanciát az ukrán határ mentén található, Dnyeszteren túli szakadár területnek.

A londoni lap szerint a Nemzetközi Energia-ügynökség úgy ítéli meg, Oroszország mintegy 15 százalékkal gond nélkül emelni tudná az Európába irányuló gázszállítást, és ezzel mérsékelhetné a megugrott árakat. Oroszországnak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete azonban azt mondta a Financial Timesnak: Európa a gázellátási megrázkódtatások elkerülésére helyesen tenné, ha javítaná kapcsolatait Moszkvával.

A londoni lap azt is tudni véli Aura Sabadustól, az ICIS piaci elemző cég szakértőjétől, hogy az ukránok felajánlották a Gazpromnak: át tudják irányítani Moldova felé azt a gázmennyiséget, amit előzőleg Magyarországnak szántak.