Nélküle nincs élet – százéves az inzulin

Online kiállításon tájékozódhatnak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány jóvoltából az érdeklődők – az inzulin felfedezésétől az első injekció hazai beadásának legendás történetén át a legújabb tudományos és technikai vívmányokig. Inzulin nélkül nincs élet – ez a szlogenje a különleges, látványos tárlatnak, amelyet 3D platformra fejlesztettek a szakértők, Halmos Tamás és Fövényi József. (A nyitó képhez: egyre több gyerek szenved 1-es típusú cukorbetegségtől.)

Károsíthatja a koronavírus-fertőzés az inzulinelválasztást, ami az inzulin hatását is kedvezőtlenül befolyásolja, így az inzulinrezisztencia is súlyosbodik. Covid-fertőzéskor a cukorbetegek halálozása mintegy háromszorosa a nem diabeteszesekének. Az egyik fő kockázati tényező a túlsúly. Minderről a Magyar Diabetes Társaság elnöke beszélt az online-kiállítás beharangozóján.  

Kempler Péter az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mai sajtótájékoztatóján részletesen ismertette a cukorbetegség jellemzőit, szólt a megelőzés fontosságáról és azokról az egészségprogramokról, kommunikációs kampányokról, amelyekkel civil szervezetek próbálják elérni a családokat.

Mint elhangzott, külön képzési program indul a diabéteszes gyermekek életkörülményeinek javításáért, miután a jövőben az oktatási intézményekben, ahova cukorbeteg gyermek jár, a vezető által erre kijelölt dolgozó garantálja majd, hogy a gyermek a szükséges ellátásokat megkapja. A hagyományos pedagógus diabétesz-képzések és érzékenyítő programok is folytatódnak. Az ősszel 21 képzési helyszínen valósul meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány oktatási programja, a 8 éve indított „Belevalók” is az oktatási hivatal szervezésében.

Egyre több gyerek születik 1-es típusú cukorbetegséggel. (Kép: iStockPhoto)

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a gyerekek képzéseit is folytatja: a tavaly TEENS néven elindított egészségprogram a 13 éves korosztály számára idén újabb két iskolai osztályba jut el. A félnapos program célja a helyes életvezetési minta közvetítésével az egészségügyi öngondoskodás erősítése, és olyan krónikus betegségek megelőzése, mint az elhízás, a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris elváltozások, valamint a lelki egészség. A következő tanévben az alapítvány újabb iskolákat von be a 3 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz-képzésbe is, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6–14 éves, valamint szüleik és tanáraik számára. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS főtámogatója a Sanofi.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az idén először szervez szakmai továbbképzést diabétesz-oktatóknak, akik egyfajta „tolmács” szerepet töltenek be a diabétesszel élő betegek életében, és kiemelkedő szerepük van a sikeres terápiavezetésben.

Folytatódik a hat diabéteszes vlogger által tavaly megkezdett DIAB Mindennapok videósorozat az alapítvány közösségi oldalain. Az egyes epizódok alkalmával testközelből ismerhetjük meg életüket, ezzel is segítve a diabétesszel élők elfogadását.

A nemzetközi diabétesz-világnaphoz kapcsolódóan az idén is megrendezi az alapítvány a tavaly elindított online eseménysorozatot, az Egy Csepp EgészségFesztet november 8–14. között. Egy egész héten át az egészséges életmóddal, gasztronómiával, sporttal, cukorbetegséggel kapcsolatos videókkal, műsorokkal készülnek a szervezők.

November 14-én, a cukorbetegség világnapján egy megújult, személyes jelenléten alapuló családi egészségnapot is rendez az alapítvány a Millenárison, az aktuális járványügyi előírások betartásával, ingyenes szűrésekkel és gyermekprogramokkal.

A Cseppont-patikaprogram keretében az alapítvány a gyógyszerészekkel szakmai együttműködésben teremtette meg 16 évvel ezelőtt a patikai gondozás lehetőségét. A kezdeményezéhez csatlakozó Cseppont-patikák egész évben lehetőséget biztosítanak jelképes összegért a vércukorszint és több helyen a vérnyomás ellenőrzésére is. Az alapítvány hagyományosan májusban és novemberben meghirdeti a Cseppont-patikahónap programját.

Az idén 35 éves a teljesen magyar 77 Eleektronika Kft., a nemzetközileg rangos, cukormérőket (is) fejlesztő-gyártó vállalkozás. A képen az egyik újdonsága.

Tizedik alkalommal az idén rendezte meg az alapítvány népszerű programját, a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A Nándori László cukrászmester által vezetett zsűri öt tortát juttatott a döntőbe, ahol kiválasztották a legjobbat. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei nyerteseit augusztusban ismerheti meg a nagyközönség.