Nemes Gábor kalandos tudósítói pályája

Az Európánkért-díjas Nemes Gábor neve (és hangja!) ismerősen cseng a rádióhallgatók fülében. Azokéban is, akik egykoron még a Magyar Rádióban hallották külföldi tudósításait. (Kép: minosegiujsagiras.hu)

Most a Klubrádió hallgatói emlékezhetnek nevezetes brüsszeli, később barcelonai jelentkezéseire, sokak közvetett ismerőse tehát ez a már – ki gondolná? – hatvanas éveinek második felét taposó férfi, aki a héten Váradi Júlia (telefonos) vendége volt a Dobszerdában.

Dolgozott Moszkvában, Bonnban, az NDK-idők Berlinjében, Brüsszelben, meg Pekingben is: a papíros ízű hivatalos szövegek helyett a mindennapok valóságára kíváncsi riporter sajátságos „gátfutása” tette igazán kalandossá a pályáját. S hogy még kalandosabb legyen, a magánélete is telis-tele volt fordulatokkal. Ezen a szerda estén erről is ugyanazzal a magától értetődő őszinteséggel beszélt, ami a tudósításait, velős tárgyszerűségük mellett, élvezetessé tette és teszi mindmáig.
Mit tesz isten: Váradi Júlia bevezető kérdésére, hogy pillanatnyilag ugyan honnan is beszél Nemes Gábor, azt a váratlan választ kapta rádiós kollégájától, hogy – Budapestről. És innentől a történet maga a kaland.
Februárban ugrott haza, március közepén utazott volna vissza Spanyolországba, de közbeszólt a korona-vírus miatti járványügyi zárlat. Ha visszamegy, nem léphet másfelé. Neki Madridban kellett volna intéznie mindenféle engedélyeinek meghosszabbítását, csakhogy ő Barcelonában lakik. Ráadásul ott szólóban lenne az otthonába zárva, mert katalán élettársa (aki tizenhat éve a társa) a vészhelyzet előtt éppen egy afrikai fővárosba repült, hogy meglátogassa a fiát, és a zárlat miatt nem tud visszautazni.


Tehát Nemes Gábor a vírus vészhelyzetben inkább Budapesten maradt, és most innen beszélget telefonon a Dobszerda háziasszonyával egyéb kalandjairól. (Meg a világháló korában változó tudósítói műhelytitkokról.)
Ha nem hallottad, meghallgathatod most, vasárnap délben az ismétlésben.

De ha éppen kirándul, kedves Olvasó, meghallgathatja az eredeti felvételt itt is. Tessék kattintani!