Német tartományi választások: megmutatták magukat a demagóg gyűlölködők

A konzervatív Die Welt úgy ítéli meg, hogy csupán a szász miniszterelnök, illetve az ottani CDU mentette meg a polgári pártok becsületét, máskülönben a konzervatív szövetség, illetve a liberális párt egy romhalmaz tetején csücsülne.

Ám a két, kelet-németországi tartományi választás így is töréspontra juttatja az ország stabilitását, miután Brandenburgban olyasvalaki futott be az AfD (Alternatíva Németországért) képviseletében, aki nemigen leplezi jobboldali-radikális nézeteit. Az írás „Keserű leckék” címmel nem tudja megmondani, mekkora szerepet játszott az eredményben a tiltakozás, az elkeseredés vagy csak a puszta érzelem.

A zöldek viszont jól muzsikáltak, mert azok szavaztak rájuk, akik azt mondják, hogy voksaikkal meg akarták állítani a „nácik” nyomulását. A vicc csak az, hogy az összes pártot felelősség terheli az AfD felemelkedéséért. Harminc évvel a berlini fal leomlása után az ország megosztottabb, mint valaha. Csak felerősítette tektonikus ideológiai mozgásokat az, hogy a nagykoalíció szőnyeg alá söpri a problémákat. Az AfD viszont ünnepelhet, mert rájött, hogy a radikalizálódás segít neki. Szerencsére ezzel teljesen kormányképtelen, de szégyen az országnak, amely teljesen közömbös a párt számára.

A Frankfurter Rundschau vezércikke megrázónak nevezi az AfD előretörését, de ennél sokkal fontosabbnak tartja a Hogyan tovább?-ot. Mindenesetre a demagógia szakaszgyőzelmet aratott, hiszen még sosem kapott ennyi szavazatot, mostanáig még egyszer sem volt ennyire sikeres a „rendszer” elleni tiltakozás. A kép brutális, mert a gyűlöletet prédikálók mellé állt a szászországi, illetve brandenburgi lakosság egynegyede. Mintha nekik nem volna fontos a szabadság, mintha a csalóka biztonság vágya fontosabb volna számunka a nyílt társadalomnál. Aki támogatja a szélsőjobb tekintélyelvű fellépését, az már megkezdte a menekülést a demokráciából.

Minden siker ellenére egyértelmű, hogy az Alternatívának nincs helye egy demokratikusan választott népképviseletben, mert valójában a demokrácia megvetésének és az emberellenességnek a parlamenti meghosszabbítását jelenti. Be akarja darálni a polgári társadalom alapkonszenzusát. Mégis érdeme, hogy szétrobbantotta a megmerevedett hatalmi viszonyokat a két tartományban. Hiszen a CDU, illetve a szociáldemokrata párt csaknem 30 éven át irányította a helyi kormányt és ez nagyképűséghez vezetett, ám annak igen nagy az ára. Egyik következménye az, hogy keletnémetek nemigen jutottak csúcsposztokhoz az országban és emiatt úgy érzik, hogy rájuk nem figyelnek oda.

A kiút most az, hogy a politikának foglalkoznia kell keletnémetekkel, végre elfogadható ajánlatot kell tennie számukra. Ez az egyetlen esély, egyben a legjobb védekezés a szélsőjobb ellen. Az AfD azonban nem vehet részt ebben a munkában, mert különben jön a vég.

A sajtószemle elsőként itt jelent meg.