Johnson csatlakozik Orbán illiberális klubjához

London polgármestere kiosztotta Donald Trumpot és Boris Johnsont is. Azt mondta – amivel tele van a világsajtó –, hogy Trump a fehérek felsőbbrendűségét hirdető nacionalizmus mintapéldánya, ám az új brit kormányfő még nála is sokkal szélsőségesebb – olvashatjuk a The Guardianben.

Minden jel ugyanis szerinte arra utal, hogy a II. világháborúból levont tanulság feledésbe merül, ahogy egyre erősödik a szélsőjobb, aminek eklatáns példája az amerikai elnök, s akit egyre többen tekintenek példaképüknek – erről írt véleménycikket Sadiq Khan London polgármestere a The Observerben. A nácik Lengyelország ellen indított agresszójának 80. évfordulójára időzített írás szerint félő, hogy ragadós példájuk kísértés az Európai Unió számára is, így Magyar-, Lengyelország számára – a többi között –, márpedig az EU épp azért jött létre, hogy az ilyen típusú támadásoknak senki ne legyen kitéve. Hisz 1939–45 között legalább 85 millióan vesztették életüket. Ám Nigel Farage és Brexit-pártja teljesen fogságába ejtette a brit konzervatív pártot, így Boris Johnsont is. Súlyos kritikája mögött Johnson múlt heti, a parlament munkáját felfüggesztő intézkedése áll, amely a demokrácia arculcsapása. A Trump és Khan közti viszály nem újkeletű, vitriolos modoruk ugyancsak felhívja a közvélemény figyelmét.

Az amerikai The Huffington Post ez alkalomból interjút is készített Sadiq Khannal, amelyben a polgármester megerősítette: „komoly aggodalomra ad okot, hogy Magyar-, Olasz-, Franciaország, sőt még az én hazám is Trumpra és mozgalmára követendő példaként tekint”. Magyarország Orbán Viktora szisztematikusan szétverte az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét, és Trump, illetve számos szélsőjobb vezető ugyanezen intézmények ellen indított támadást.

Az EUObserver azt a kérdést feszegeti, hogy csatlakozik-e az Egyesült Királyság Magyar- és Lengyelország illiberális klubjához? Mert Boris Johnson parlamenti intézkedése hátborzongatóan hasonlít az ezekben az országokban tapasztalt antidemokratikus kormányzáshoz. Egy ilyen lépés normális esetben nem kifogásolható, de most a Brexit évtizedekre meghatározza az ország sorsát. Állítólag Boris Jonhsonék már azt is fontolgatják, hogy az Észak-Írországról tartandó szeptember 9-i vitát is felrúgják, ami felveti a kérdést, az ellene esetlegesen indítandó bizalmatlansági indítványt is visszautasíthatja majd ilyen alapon? Magyar- és Lengyelország példája a mostani események ismeretében azt jelzi, Nagy-Britannia is ugyanilyen irányt vehet és csúszik lefelé a lejtőn. Ráadásul Boris Jonhson épp arra hivatkozik, mint Orbán Viktor, hogy őt a nép hatalmazta fel minden intézkedésére.

Az EuObserver ismerteti Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza álláspontját, amely szerint a brit ellenzéknek fel kell készülnie az alternatív miniszterelnök és kormánya kinevezéséhez, ha a bizalmatlansági indítvány lenne a megoldás a helyzetre. 

Az amerikai Fox Business latolgatja: ha London megállapodás nélkül távozik az Európa Unióból, akkor Lengyelország, Románia, Magyarország és Litvánia lehet a szigetország legfontosabb kereskedelmi szövetségese, természetesen az amerikaiak után.

A Goldman Sachs és Carlos Watson által alapított, hárommillió előfizetővel és 40 millió követővel rendelkező Ozy nemzetközi online magazin a filmgyártás Kelet-Európa felé tolódásáról ír, most éppen Ukrajna lépett a centrumba, egyebek között a Csernobil forgatásával. A külföldi forgatással ugyanis a producerek tetemes költségeket tudnak megtakarítani. A cikk szerint a kelet-európaiak most sokkal hevesebben udvarolnak a nyugati filmgyártóknak, mint egykoron. Különösen Románia, ahol az átlag feletti 35%-os kedvezményt is megadják. Budapest többször is példaként szerepel a cikkben – népszerű filmek ismert helyszíneként. A litván példa pedig azt érzékelteti, hogy egyre több szakmabélit tudnak így elcsábítani a külföldi filmgyártók, aminek következtében a nemzeti filmgyártás látványosan zsugorodik.  

Gondolták volna, hogy a világot meghódító gél- és műköröm-gyártás mögött egy sikeres magyar üzletasszony áll? Suzy Weiss-Fishmann ugyanis Zsuzsi néven Gyöngyösön született, és nagyon hálás a szüleinek, Magdának és Lászlónak – nyilatkozta a Times of Israelnekmost megjelent könyve kapcsán, hogy 1966-ban elmenekültek Magyarországról az Egyesült Államokba. Merthogy amíg nem ismered meg a szabadságot, addig nem is tudod, mi az – fogalmazott Zsuzsi.