Nevelőiket bántalmazták a nevelhetetlen „erős” fiúk

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt három fiú ellen kilenc bűncselekmény miatt, amit a gondozási helyükként kijelölt gyermekotthonok és az ott dolgozó nevelők ellen valósítottak meg. Egy esetben ugyancsak a nevelőotthonban élő, nevelésbe vett társuk volt a bántalmazás elszenvedője. (A nyitó illusztráció forrása: deutschlandfunkkultur.de)

A jelenleg 18, 16 és 14 éves fiúk, testvérek, tavaly március–szeptember között számos alkalommal szidalmazták, becsmérelték nevelőiket, rendszeresen megöléssel fenyegették őket. Emellett bántalmazták is a sértetteket: cipőkkel dobálták az éppen szolgálatban lévő nevelőt, 20 cm pengehosszúságú kést, falécet, karót dobtak a nevelőhöz, 30 cm-es üvegdarabot dobtak egy másik pedagógus felé, kávét borítottak a nevelőre, megütötték, kaviccsal dobálták a pedagógust, felmosóvizet öntöttek egyszerre két nevelőre is.

A nevelőotthonoknak is több százezer forintos kára keletkezett továbbá azáltal, hogy a fiúk több alkalommal törtek-zúztak, tokostól kitépték az ablakot, szekrényeket, ajtókat, ablakokat rongáltak meg, a konyhaszekrény ajtaját kinyitva csészéket és poharakat vagdostak a földhöz.

A fiatalkorúak jelenleg letartóztatásban vannak. Az ügyészség több rendbeli, minősített közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével, zaklatás vétségével, több rendbeli becsületsértés vétségével, több rendbeli rongálás vétségével, könnyű testi sértés vétségével vádolja őket. Velük szemben az ügyészség javítóintézeti nevelés kiszabására tett indítványt.

Az érdemi döntést pedig várhatóan a Soproni Járásbíróság fogja meghozni – közölte szerkesztőségünkkel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség.