A nyár Bécsben: programok a Schönbrunnon és a Mariahilferen túl

Ezen a nyáron is változatos programokkal várja az osztrák főváros a turistákat és a városlakókat, akik zenei és táncfesztiválok, szabadtéri filmvetítések, kiállítások és mozgalmas sportprogramok közül választhatnak.

Javában zajlik, és egészen július 11-ig tart a 26. Jazz Fest: régi ismerősök és új arcok egyaránt a húrok közé csapnak. Cindy Lauper, az egykori popkirálynő például holnap, július 3-án lép fel a Staatsoperben, Jamie Cullum és Ludovico Einaudi koncertjére pedig már el is fogytak a jegyek.

A tizenegy helyszínen zajló fesztiválon két csodagyerekkel is találkozhat a közönség: a 13 éves, indonéz születésű Joey Alexander két évvel ezelőtt adta ki az első lemezét, és rögtön az amerikai dzsessz-slágerlisták második helyén landolt. A YouTube-on kezdte karrierjét az autodidakta Jacob Collier. A 21 éves londoni fiatalember július 5-én lép fel a Porgy & Bessben.

Az osztrák popzenéről kaphat átfogó képet, aki július 28. és 31. között a Karlsplatz felé jár. A Karlskirche előtti tavon felállított színpadon az osztrák zenei élet több mint 50 szereplője lép majd fel a Wiener Popfest alkalmából. Noha az előadók java a rock- és a gitár dominálta pop-társadalomból érkezik, az elektronikus zene is képviselteti magát az ingyenes fesztiválon.

A tájszólás a védjegye Voodoo Jürgensnek, akit a többi között a Kristy And The Kraks, a Dawa, a Chili And The Whalekillers és az Ash My Love vált majd a színpadon. A fesztivál utolsó napján, vasárnap a Karlskirchében is felcsendül majd a dal – a szakrális szekciót a szólóprojektből opulens zenekarrá duzzadt Black Palms Orchestra, a Demi Broxa vokál-elektro-duó és a Johann Sebastian Bass alkotja.

Kép: Ushio Amagatsu / Sankai Juku (JP)  MEGURI – Teeming Sea, Tranquil Land © Sankai Juku

A Volkstheater színpada lesz a helyszíne a július 14. és augusztus 14. között zajló ImPulsTanz fesztivál több kiemelkedő előadásának is. Itt mutatja be például Marie Chouinard tíztagú sztáregyüttese a legújabb produkcióját, a Hieronymus Bosch: The Garden of Earthy Delights-ot, és itt rendez szenvedélyes szólóestet Ismael Ivo és Dimos Gourdaroulis csellista is. A Volkstheater színpadán láthatja a közönség a flamenco sztárját, Israel Galvánt, Ushio Amagatsu világhírű együttesét, a Sankai Juku-t valamint Anne Teresa De Keersmaekers Compagnie Rosas-ját és Wim Vandekeybus viharos együttesét, az Ultima Vez-t. Szintén a fesztivál csúcspontjának ígérkezik Ivo Dimchev gátlástalan kirándulása az opera világába, Xavier Le Roy mágikus performansza és Benoit Lachambre szólója. Az osztrák táncvilág kizárólag ősbemutatókkal jelentkezik az idei fesztiválon.

A vidámság és az életigenlés szigetévé avanzsál július 29. és augusztus 15. között a Duna-sziget, ahol 12. alkalommal rendezik meg az Afrika-napokat. Koncertek, afrikai bazár, regionális csemegéket rejtő Szahara-sátor, tipikus afrikai frizurákat készítő fodrászműhely és tarkabarka ruhák idézik meg a forró kontinens hangulatát Bécsben. Végül pedig: ki ne szeretné körbetevegelni a Duna-szigetet?

Sokkal komolyabb hangot üt meg a híres kortárs kínai művész, dokumentarista és aktivista, Ai Weiwei monumentális alkotása, amely 2016. november 20-ig látható az Oberes Belvedere kertjében. A Circle of Animals/Zodiac Heads von Ai Weiwei nevet viselő installáció utalás az egykori pekingi nyári palota, a Yuanming Yuan szökőkútját díszítő vízórára és annak szomorú sorsára. Az európai barokkot a kínai építészettel ötvöző szökőkút ember- illetve állatfejekkel díszített alakjai kétóránként vizet adtak, így jelezték az idő múlását. A szökőkutat – a palotával együtt – brit és francia csapatok rombolták le 1860-ban, a szobrok bronz fejét pedig széthordták a világ minden tájára. A kínai kormánynak 2000 és 2007 között sikerült ugyan visszaszereznie a tizenkét bronz szoborfej közül ötöt, további kettő pedig Yves Saint Laurent gyűjteményéből került vissza Kínába, a maradék öt műkincsnek azonban egyelőre nyoma veszett. Erre reflektál Ai Weiweinek a kínai horoszkóp tizenkét állatövét bemutató gigantikus installációja, amely a 21er Hausban 2016. július 14-től látható átfogó kiállításának, a translocation – transformation-nek a nyitánya.

Éjszakai baglyok váltják a focirajongókat július 14-től a Bécsi Városháza előtti téren, a Rathausplatzon, ahol most az osztrák főváros legnagyobb szurkolói arénája található. Az Eb után azonban – a hagyományoknak megfelelően – opera- és koncertközvetítések, valamint finom falatok mellett élvezhetik az ide látogatók a langyos nyári estéket.

Az idei program a nemrég elhunyt karmesterre, Nikolaus Harnoncourtra emlékezik, és Yehudi Menuhin hegedűművészre, aki az idén ünnepelné 100. születésnapját. Ezenkívül Lang Lang, Juan Diego Flórez, Plácido Domingo, Anna Netrebko és Jonas Kaufmann szereplésével láthat koncertfelvételeket a vájt fülű közönség.

Szörfmedence a Schwarzenbergplatzon (Kép: Kreitner & Partner)

Nem csupán a kultúra, hanem a mozgás kedvelőinek is bőséges lehetőséget kínál az osztrák főváros. A tengerpart helyett csupán a Schwarzenbergplatzig kell mennie annak, aki a hullámokon szeretne lovagolni. Szeptember végéig ugyanis egy ezer négyzetméteres medencében, 1,4 métermagas hullámokon szörfözhetnek a sportág szerelmesei. Jelentkezés ezen az oldalon, 50 perc szörfözés 39 euróba kerül. Az árban benne van a szörfdeszka és a fejvédő is, a kezdőkre pedig tgapasztalt edzők vigyáznak.

Szintén a vízi sportok rajongóinak jó lehetőség Ausztria első mesterséges vadvízi pályája, amely a 22. kerületben, a Neue Donau és a Donaufluss között található. A 250 méter hosszú pályán különböző nehézségi fokozatok szerint lehet variálni az akadályokat, így minden raftingos megtalálhatja a saját szintjének megfelelő kihívást.

A yachtkikötők elegáns hangulatát és adrenalin-löketet egyaránt kínál a Marina Wien yachtkikötő és a közvetlenül mellette található Spider Rock Szabadidős Központ, ahol az extrém sportoké a főszerep. Itt van ugyanis a világ legnagyobb drótkötélpályája: a bevállalósok40 méter magasan lebeghetnek végig Bécs felett. Akinek ez nem elég, az32 méter magasból gyakorolhatja a szabadesést, vagy órnként 120 km-es sebességgel száguldhat végig a Dunán a 300, illetve 900 lóerős motorcsónakok egyikével.

A szánkózás élményét kínálja a Hohe-Wand-Wiesén található 850 méteres nyári bobpálya, ahol a féktelen száguldás közben 14 éles kanyart kell bevenni. A mintegy 100 méteres szintkülönbséget néhány bukkanó is tarkítja, hogy a szánkózóknak ne csak a pulzusszáma emelkedjen meg.

Az erdei akadálypályák kedvelőinek a Waldseilpark Kahlenbergen a helye, ahol 30 ezer négyzetméteres területen összesen 14 pálya és 135 akadály várja őket. A kötélpálya különlegessége, hogy minden pénteken és szombaton egészen este 11 óráig lehetnek a látogatók a fák koronái között, miközben lampionok százai világítják meg a területet.