Az amerikai elnök és vezető politikusok méltatják az elhunyt Elie Wieselt

Obama, akit sajtóhírek szerint személyes jó viszony is fűzött Wieselhez, a többi között hangsúlyozta: „Elie nemcsak a világ legkiemelkedőbb holokauszttúlélője, hanem maga az élő emlékezet volt”. Személyes hangot megütve, szintén közleményben méltatta Wieselt Joe Biden alelnök. „Elie elültette a lelkemben azt a soha nem múló kitartást, hogy minden következő nemzedéknek pontosan megtanítsuk, mi történt, hogy soha ne feledhessük el a Soá rémségeit. Elie egész élete arról szólt, hogy bizonyos legyen benne: mindannyiunk szívében ott rejtezik az ígéret, hogy – soha többé”. 

Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Wiesel „megtanította nekünk, hogy sosem szabad feladni az emberiességet. Legyen áldott az emléke!”. Condoleezza Rice volt külügyminiszter szerint Wiesel „különleges ember volt, a béke katonája”. „Mentorként és barátként inspirált és támogatott engem” – fogalmazott Bush elnök volt külügyminisztere. 

Mitt Romney, a republikánusok négy évvel ezelőtti elnökjelöltje Twitter-üzenetet tett közzé, s ebben azt írja: „Imádkozom azért, hogy az a világítótorony, akit Elie Wiesel testesített meg, hosszú időn keresztül vezessen bennünket, hogy kikerülhessük a gyűlölet és a rasszizmus zátonyait”. 

A főbb amerikai televíziós csatornákon és az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) szintén megemlékeztek Elie Wieselről, többnyire részletes portréval, vagy korábbi interjúinak újbóli bejátszásával.

Elie Wiesel 2012 nyarán a Kövér László országgyűlési elnöknek írt levelében visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést, amellyel 2004á-ben méltatták munkásságát. A lemondás indoka: „Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők”.

 

 

Elie Wiesel a Wikipédián; tessék kattintani!