Opten: „hadiállapotok” uralkodnak a cégvilágban – felszámolás, végelszámolás

Csorbai Hajnalka.Júliusban is fennmaradt a „hadiállapot” a magyar gazdaságban, mert bár mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma elmaradt a júniusban regisztrálttól, ez csak a cégvilág zsugorodásának a sebességét lassítja. „Nem várunk változást sem a felszámolások, sem pedig a végelszámolások növekvő irányzatában, legfeljebb a bővülés üteme mutathat kisebb-nagyobb eltérést egy-egy hónapban – kommentálta a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Júliusban 1993 vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez minden idők második legrosszabb adata – csak az előző havi 2122 új eljárás több ennél. Júniushoz képest így csökkenést regisztrált az Opten, egy évre visszatekintve azonban 16,5 százalékos a növekedés.

„Az mutatja igazán a cégvilág zilált állapotát, hogy esztendővel azelőtt 1711 céget vontak ilyen eljárás alá, ami a harmadik legtöbb az abszolút sorrendben és ehhez képest következett be nem is jelentéktelen mértékű növekedés” – mondja az Opten igazgatója. Január-júliusban összesen 11 507 cég vált fizetésképtelenné, s ez 9,7 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt ugyanebben az időszakban.

Az év eddig eltelt részében összesen 13 694 végelszámolási eljárást indítottak, ami 58,1 százalékkal haladja meg a tavaly január-júliusi számot, és már most több, mint amennyit 2010 egészében regisztrált az Opten. Az elvileg a tulajdonosok által kezdeményezett cégbezárások a felszámolásokéhoz hasonló tendencia mentén alakulnak, azaz a júniusi adatokhoz képest tapasztalható némi csökkenés. Júliusban 1763 vállalkozásnál húzták le a rolót a tulajdonosok, ez 334-gyel több, mint tavaly júliusban, 11,2 százalékkal elmarad azonban az előző hónap adatától. Ugyanez igaz akkor is, ha a cégbezárások növekedési ütemét vizsgáljuk: a csúcsot jelentő júniusi 82 százalékos emelkedés a hetedik hónapra 23,4 százalékosra szelídült, ami kétségkívül az idei legalacsonyabb adat, lassúnak azonban semmiképpen sem nevezhető.

„A jelenség azért sem örvendetes, mert a végelszámolások idei megugrása mögött a hatóságok következetes fellépése húzódik meg a mérleget be nem nyújtott vállalkozásokkal szemben – véli az Opten igazgatója. – Márpedig ennek a munkának nem érhettek végére a hatóságok, mert adataink szerint tavaly legalább 30 ezer vállalkozás nem tette közzé pénzügyi beszámolóját, arról pedig nincs információnk, hogy ezt nagy tömegben pótolták volna a cégek” – állítja Csorbai Hajnalka. 

A cégalapítások területén minden időtávon visszaesést hozott a július, a 3715 új alapítású vállalkozás 12 százalékkal kevesebb, mint esztendővel azelőtt, és 13,7 százalékkal marad el a júniusitól. „Azt, hogy a fluktuáció továbbra is magas a vállalkozói világban, az év hét hónapjára vetített 6 százalékos emelkedés mutatja” – kommentálja a csak első ránézésre kedvező(bb)nek látszó adatokat Csorbai. 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.