Orbán, a szabad sajtó nagy barátja

Orbán Viktor feliratkozott a Riporterek Határok Nélkül nevű újságíró-szervezet nem túl dicsőséges listájára. A lista „A sajtószabadság ellenségei” címet viseli, és a magyar miniszterelnökön kívül a többi között olyan illusztris decens despoták érdemelték ki az újságíró-szervezet kitüntető figyelmét, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Rodridgo Duarte fülöp-szigeteki, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor. Az esetet az teszi különösen kínossá, hogy Orbán az első, és mind ez ideig az egyetlen uniós vezető, aki szerepel ezen a listán. (A kép forrása: Orbán-Facebook)

„A sajtószabadság ellenségei” listán a részvételt azzal lehet kiérdemelni, ha az illető személy a saját országában drasztikusan korlátozza a sajtószabadságot, a független média működését, ellehetetleníti az oknyomozó újságírók munkáját.

Szégyenteljes dolog szerepelni ezen a listán, s bár a szégyen ebben az esetben nem Magyarországé, nem is a magyar embereké, hanem Orbáné, a Fideszé és azoké, akik rájuk szoktak szavazni, azért mégsem jó, ha egy uniós ország miniszterelnökéről ilyen véleménye van egy nemzetközi újságíró-szervezetnek.

Orbán szerint persze mindez nem igaz: Magyarországon szabad a sajtó, sok a kormányt bíráló újság, s most, e nem túlságosan kitüntető cím megszerzése után úgy gondolta, be is bizonyítja, hogy hazudnak, akik azt állítják róla, hogy ellensége a szabad, független újságírásnak.

Mint a Facebook-oldalára feltett videó is tanúsítja, Magyarország miniszterelnöke spontán, rajtaütésszerű látogatást tett egy újságárusnál, hogy vásároljon néhány, ahogyan ő fogalmazta, a kormányt gyalázó, kritizáló lapot.

Szerencséje volt, mert épp egy videós stáb is arra járt – gyaníthatóan nem függetlenül Orbán látogatásától – és még az is a miniszterelnök kezére játszott, hogy talált olyan újságokat, amelyek azt bizonyítják, hogy nálunk szó sincs a szabad, független sajtó üldözéséről. Lám, maga a miniszterelnök is vásárlásával támogatja ezeket a lapokat. 

Orbán egy úgynevezett hagyományos újságost keresett fel vásárlási szándékával, rá is kérdezett a láthatóan megilletődött illetőnél, hogy ő ugye egy hagyományos újságárus. Mire a kérdezett igennel válaszolt. Ettől a miniszterelnök megnyugodott, mert tudta, hogy jó helyen jár, el is mondta az újságot áruló embernek, hogy a Soros Gyuri bácsi egyik szervezete felnyomta őt egy listára, azért keres most olyan lapokat, amelyek nem szeretik őt és a kormányt.

Marha nagy mázlija volt Orbánnak, a standon volt Népszava, HVG, ÉS, Magyar Narancs és 168 óra, úgyhogy mostantól mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Soros Gyuri bácsi által pénzelt Riporterek Határok Nélkül nem mond igazat, ő, mármint Orbán Viktor ugyanis, nem a szabad sajtó ellensége, hanem épp ellenkezőleg, a barátja.

Arról nem beszélt a miniszterelnök, hogy a magyar lakosság mintegy 90 százaléka gyakorlatilag csak a kormányhoz közeli sajtóból tájékozódhat, s mint tudható, Orbán nemcsak azáltal lopja meg a magyar embereket, hogy a javaikat szétosztja a csókosai között, de úgy is, hogy a tisztességes tájékozódás jogától is megfosztja őket.