Orbán: „akár fegyverrel is”

Nem is egy médium foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor azt ígérte: ha kell, fegyverrel védi meg a magyar határt a migránsoktól, hogyha Törökország fenyegetését valóra váltaná és útnak bocsátana csaknem négymillió, évek óta ott élő szíriai menekültet.

Erről számol be az amerikai Beitbart News, Trump szócsöve, de az orosz nyelvű Rambler, illetve az Euronews. Orbánnak a Hír Tv-ben elhangzott mondatait kapta fel a nemzetközi média, és értelmezték a legkülönfélébb megközelítésben.

A Breitbart azt emelte ki, hogy Orbán a kerítésépítéssel 99%-kal csökkentette a 2015-ben hazánkba érkezett menekültek számát. Ami azért érdekes, mert a menekülteknek eszükbe sem jutott itt menedékért folyamodni. Tehát a lap csúsztat.

Másodsorban a Breitbart – az orosz nyelvű Ramblerrel együtt – nem idézi Orbánnak azt az állásfoglalását sem, hogy ha a menekültkérdést Erdogan a szíriai offenzívával megoldja, azaz a kurdoktól megtisztított határ menti biztonsági zónába visszatelepítené a szíriai menekülteket, akkor ő mellszélességgel támogatja Törökország szíriai beavatkozását, mert minden megoldás jobb annál, minthogy a keresztény Európát muzulmánok árasszák el.

A Türk Tanács Bakuban tartott tanácskozása után Orbán november első hetében ismét tárgyalhat Recep Tayip Erdogannal, méghozzá Budapesten.

Ismét előkerült a nemzetközi sajtóban az a teória, hogy vajon Orbán vétóján múlik-e majd, hogy Boris Johnson mégis csak eléri, hogy október 31-én Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból – ezt fejtegeti a Politicalite, a jobboldali brit és walesi bulvárlap. A szombati parlamenti döntés után Boris Johnson három levelet is elküldött arról, hogy nem fogadta el a Westminster a négy napja általa kialkudott Brexit forgatókönyvet, mert erre egyébként törvény kötelezte. Ám nyilvánvaló, hogy nem törődik bele a terveivel ellentétes parlamenti döntésbe. Ezért sem írta alá a Brüsszelnek küldött erre vonatkozó törvényt, másrészt ismét lábra kapott a hír, hogy mégis csak Orbán fogja kisegíteni a bajból. Állandóan a népakaratra hivatkozik a brit kormányfő, amit a lap ebben az értelmezésben Soros Györggyel köt össze. Mert „a Soros-tüzelte népakarat az, amelyik 2. referendumot követel a Brexitről”. Az is nyilvánvaló, írja az elemzés, hogy egy brit sem tudja Brüsszelben visszafordítani a folyamatot. Azonban egy külföldi vezető blokkolhatja 27 tagállam döntését, ha megvétózza a halasztási kérelemre vonatkozó elutasító brüsszeli döntést. Egy patrióta nacionalista mentheti meg a Brexitet? Már október elején arról cikkeztek, hogy Borisz Johnson és csapata a magyar kormányfő köreivel egyeztet ebben a kérdésben. Ha a vétó bekövetkeznék, akkor valószínűleg szobrot emelnek a Parlament téren Orbán Viktornak, és a Brexithez egy tál gulyáslevest is felszolgálnak.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Belgrádban a parlament előtt tartott beszédében a többi között a Török Áramlat lendületes építéséről számolt be, ami az eredetinél valamivel hamarabb megkezdheti a működését – számol be erről a TASZSZ orosz hírügynökség, amely elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy megépítésével egész Európa nyer és profitál is belőle.  A Törökországból a Fekete-tenger alatt Oroszországon át vezető, Ukrajnát azonban megkerülő európai szakaszának építési tervei nemegyszer megváltoztak: Görögország helyett Bulgária lépett elő, és most intenzíven a szerb szakasz épül. A gázvezeték magyarországi szakasza Horgosnál lesz bekötve, s tulajdonképpen erről adott hírt Medvegyev. Ha minden jól alakul, akkor bizonyos szakaszokon már az év végén megkezdődik a gázszállítás, s a 930 km-es teljes szakasz akár 2020 elején üzembe állhat.

A GayTimes, az „örömidők lap” arról számol be, hogy a Magyarországon betiltott Coca Cola-hirdetés nem tántorította el a cégvezetést attól, hogy további jogorvoslatot követeljen igazáért. A hirdetési kampány leállítása mellett 500 ezer forintos bírságot is fizetnie kellett a cégnek, amely bejelentette, egyrészt nem ért egyet azzal az állásponttal, amely szerint megrontaná a kiskorúakat, és etikátlan cselekedet lett volna a részéről. Nem nyugszik bele az ellene hozott intézkedésbe, a kampányban nem áll meg, hisz’ azt vallja, hogy mindannyian egyenlők vagyunk – tekintet nélkül a nemzetiségi hovatartozásra, vallásra, nemre, korra, etnikai státuszra, anyanyelvre. Az azonban nem derül ki a cikkből, konkrétan mire készül a Coca Cola.

A magyar szabadság és demokrácia napját fogják ünnepelni New Hampshire-ben október 23-án, ahol nemcsak az 1956-i eseményekről, de a határnyitás 30. évfordulójáról is megemlékeznek – ezt pedig nem más, mint az állam kormányzója, Sununu hirdette ki. A rendezvény érdekessége, hogy a szervezők között ott van ugyan a Magyarország Barátai szervezet is, ami köztudottan kormánypárti, ehhez képest az egész napos rendezvényen az önkormányzati választás eredményeiről is tanácskoznak és Konrád Györgyről is megemlékeznek – írja a helyi lap, a Fosters.