Orbán és a Fidesz sorra manipulálja a választásokat

Orbán Viktor és a Fidesz sorra manipulálja a választásokat, ezért magyar civil aktivisták sürgetik, hogy az EBESZ már a kampány idején küldjön megfigyelőket az országba – írja a Deutsche Welle. Mert: a kormánypárt magára szabta a választási törvényt, legutóbb például a lakcím-bejelentési előírások lazításával, azon felül idáig sokszor illegálisan mozgósította híveit, és burkoltan voksokat vásárolt.

A szaknyelv választási autokráciának nevezi, amikor egy rendszer már előre bebiztosítja saját győzelmét az urnáknál. Ám mivel az ellenzék egyesült, az eddigi rendszer beleütközik saját korlátaiba. Ezért azután a kormánypárt újabb eszközökhöz folyamodik, nehogy kikapjon. Ám éppen emiatt az ellenzéki pártok, civil szervezetek és kritikus szakértők már jó ideje arra figyelmeztetnek: kemény visszaélések lehetnek a tavasszal. Az Unhack Democracy pedig azt szorgalmazza, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet teljes körű ellenőrző delegációval felügyelje a választás tisztaságát. A két alapító, Banuta Zsófia és Barlai Melani igen súlyosnak tartja a manipuláció lehetőségét és ebben egyetért velük a szavazópolgárok 40%-a. Hiszen már 4 éve kemény szabálytalanságok történtek, majd egy évvel később az európai, illetve helyi választás után minden 10. megfigyelő valamilyen jogsértésről számolt be. Emellett a két aktivista nagyon komoly gondnak nevezi, hogy egy csomó ember függ a hatalomtól, főleg a kisvárosokban és falvakban. Akár vállalkozóként, akár azért, mert szociális segélyt kap. Pont emiatt azt is szorgalmazzák, hogy az ellenzék minden körzetbe lehetőleg sok megbízottal gátolja meg a törvénytelenségeket. Ami viszont az EBESZ közreműködését illeti, azt az érintett kormánynak kellene kérnie, ám ilyen kezdeményezés ez idáig nem futott be. Kovács Zoltán szóvivő ugyanakkor azt válaszolta a Deutsche Welle érdeklődésére, hogy a Brüsszel és Soros által pénzelt ’civil’ szervezetek azért támadják a kormányt, mert az nem enged be egyetlen bevándorlót sem és nem járul hozzá az LMBT-propagandához az óvodákban és az iskolákban. 

A Greenpeace nemzeti szervezete beperli a magyar kormányt, amiért az a korábbinál is nagyobb beruházásra hirdetett meg versenytárgyalást a természetvédelmi területnek számító Fertő-tó partján – jelentette az Euronews. A már zajló építkezés miatt veszélybe kerül a régió az UNESCO világörökség részeként. Rodics Katalin a civil csoport nevében felhívja a figyelmet, hogy immár nem egy, hanem két hotel megépítéséről van szó, miközben a második, 26 szobás létesítményre nincs sem környezetvédelmi, sem építési engedély. Továbbá létesülne egy látogató központ, benne étteremmel, valamint két nagy uszoda is. A győztes 36 hónapot kap a munka elvégzésére. A Greenpeace egyébként már az eredeti terv miatt is bírósághoz fordult.  

Az Európai Számvevőszék arra jutott, hogy javarészt kidobott pénznek bizonyult az a 700 millió euró, amelyet az unió a jogállam előmozdítására fordított a Nyugat-Balkánon 2014–20 között – jelentette a Yahoo/AP. Albániában és Észak-Macedóniában ugyan vannak bizonyos eredmények, de az összkép lehangoló, mert a térségben nemigen tapasztalni hajlandóságot, hogy felvegyék a küzdelmet a mindent átható korrupció, az állami beavatkozás ellen, márpedig enélkül szó sem lehet felvételről. A 27-ek amúgy nem is nagyon szorgalmazzák a 6 ország tagságát, miközben nő az orosz és a kínai befolyás a régióban. Ám hiába érkezett az eltelt időszakban jelentős anyagi segítség Brüsszeltől, a demokratikus normák ügyében nincs érdemi előrelépés. Az 52 oldalas jelentés alig tud kedvező fejleményekről beszámolni. Szóvá teszi viszont, hogy az EU-nak sokszor határozottabbnak kellett volna lennie, pl. úgy, hogy felfüggeszti a támogatást, ha azt látja, hogy a kedvezményezett kormány nagy ívben tesz a jogállamra és az emberi jogokra, hiányzik belőle a politikai akarat a változtatásra. Ezért továbbra is nagy gond az igazságszolgáltatás függetlensége, a hatalomkoncentráció, a politika széles körű befolyása, valamint a korrupció. 

Ugyancsak Yahoo/AP-jelentés:azonnali hatállyal elbocsátották azt a lengyel diplomatát, akinek az volt a feladata, hogy javítsa a kapcsolatot a világban élő elszármazott lengyel zsidósággal. Az volt a bűne, hogy kifogásolta azt a törvényt, amelyik megtiltotta, hogy bárki felvesse Lengyelország felelősségét a holokauszt idején elkövetett bűnök kapcsán. Jaroslaw Nowak egy brit zsidó hetilapnak adott nyilatkozatban ostobának minősítette a szabályozást. Azt is mondta, hogy módosítani kellene a nemrégiben megváltoztatott jogszabályon, amely nagymértékben korlátozta annak a lehetőségét, hogy jóvátételért folyamodhassanak mindazok, akiknek a tulajdonát a szocialista időkben kobozták el. Márpedig ez is sok túlélőt, illetve leszármazottat érint. A külügyminiszter ugyanakkor nem indokolta a menesztést.

Két nappal előtte Prágából rendelték haza a frissiben kinevezett lengyel nagykövetet, mert az meg azzal nem értett egyet, hogy országa az Európai Bíróság döntése ellenére sem hajlandó bezárni a cseh határon lévő, környezetszennyező lignitbányát. 

És még mindig Yahoo/AP-hír:beperli Kaczynskit az a lengyel ellenzéki szenátor, akinek a telefonját lehallgatták az izraeli kémprogrammal. Brejza szerint ugyanis az ország erős embere megrágalmazta, amikor azt sugallta, hogy a Pegasust azért kellett a törvényhozó telefonjára telepíteni, mert bűncselekményt követett el. (Ez már régi vád a hatalom részéről és a politikus kezdettől fogva kilátásba helyezte, hogy bíróság elé citál mindenkit, aki terjeszti róla az állítást – a szerk. megj.)

Ugyanakkor alig látott napvilágot a jogvita híre, az ügyészség gyanúsítottként beidézte Brejza apját, aki egy nagyváros polgármestere, de hogy milyen ügyben, azt már nem árulták el neki. Ő maga azt mondja, ez pont olyan, mint Kafkánál „A per”. Csak találgatni tud, mi lehet a bűne. Mindketten tagadják azonban, hogy bármi rosszat tettek volna. Úgy vélik, politikai bosszúról van szó a hatóságok részéről. És a PiS azért igyekszik őket gyanúba keverni, mert ezzel akarja igazolni a kémszoftver használatát.