Orbán meghazudtolta a Fidesz propagandáját

(Szerző: Szent-Iványi István/Facebook) Orbán Viktor az október 23-i beszédében nehéz helyzetbe hozta a Fidesz propagandistáit és a “Stop Gyurcsány! Stop Márki-Zay!”-kampányt. Azt állította, hogy az előválasztáson csak az ellenzéki pártok indultak és még azt sem tudták megnyerni. Azt is hozzátette, hogy a fő jelöltjük “nem élte meg a karácsonyt”, ami nyilvánvaló célzás Karácsony Gergelyre.

Vagyis: azt állította, hogy Márki-Zay Péter nem az ellenzék és nem Gyurcsány embere, és az ellenzék Gyurcsánnyal együtt vereséget szenvedett egy kívülálló jelölttel szemben. Azaz: teljességgel hiteltelenítette a saját kampányukat, ami eddig azt bizonygatta, hogy az egész előválasztás egy trükk és egy színjáték volt, ahol a szálakat egy mesterterv alapján Gyurcsány mozgatja és a felesége kivételével mindenki Gyurcsány embere.

A beszéd ettől függetlenül is bővelkedett logikai bukfencekben, oxymoronokban és jól hangzó, de üresen kongó retorikai fordulatokban. Az egyik gyöngyszem szerint nagyvonalúan elismerte, hogy talán nem mindig volt igaza a kormányának, “de amikor támadnak, és védekeznünk kell, akkor mindig igazunk van”. Tehát amikor nem volt igazuk és ezért bírálják őket, akkor is igazuk van. Márki-Zay Péterről egyszer azt állította, hogy ő a báránybőrbe bújt farkas, majd egy mondattal később azt jövendölte, hogy ő is a farkas (azaz önmaga) bendőjében fogja végezni.

Új elem, hogy Brüsszel mellé Washingtont is az ellenségek közé emelte és általában is felcsavarta az EU- és Nyugat ellenességet. Mikor üzenünk végre hadat az Egyesült Államoknak? Egyszer már megtettük, de tudomásom szerint az nem hozott szerencsét nekünk.