Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal túl nagy fába vágta a fejszéjét. A kommentár megállapítja: a kormány a jelek szerint szándékosan kelt felháborodást a menekültek, a segélyszervezetek, a külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, mert Orbán Viktor csak így tudja bizonyítani, hogy valóban szembeszáll mindenkivel. A Közép-európai Egyetem ellen irányuló csapás a tudományt és a baloldali Amerikát veszi célba. Előfordulhat azonban, hogy Orbán ezúttal túlvállalta magát, mert remélhet ugyan támogatást az antiliberális amerikai elnöktől, Donald Trumptól, Magyarország nagy árat fog fizetni a tudományos világ tekintélyes szereplője ellen intézett támadásért.

A konzervatív osztrák Die Presse szerint a kormány törvényjavaslata kimondatlanul a CEU bezárására irányul. A kommentár szerzője úgy véli, hogy Soros belpolitikai szempontból ideális ellenségnek számít, hiszen a megosztott, balliberális hazai ellenzék alig veszélyes a kormányoldalra nézve, így azzal már nem lehet riogatni.

A magyar kormányzati kommunikáció Sorost az amerikai nagytőke képviselőjének és olyan figurának állítja be, aki a szálakat mozgatva Európát menekültekkel árasztja el, és aláássa a nemzeti gondolkodást – írja a Die Presse.

A liberális osztrák Der Standard azt hangsúlyozza, hogy a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány szellemisége, vagyis a tolerancia, a nyitottság, az ésszerű párbeszéd és a nyílt kritika az orbáni politikai és hatalmi felfogás teljes ellentétének számít.  

 
A londoni Financial Times, amely nem csupán a brit üzleti világ, hanem egyben a brüsszeli uniós körök nagy becsben tartott lapja, megállapítja: a kormány törvényjavaslata Orbán Viktor és az általa ideológiai ellenségnek tekintett Soros György közötti harc kiterjesztését jelenti. A kormányfő, aki valaha a Soros-ösztöndíj kedvezményezettje volt, mióta 2010-ben visszatért a hatalomba, folyamatosan növeli szorítását a politikai intézmények, a média és a gazdaság felett – emlékeztet a szerző, és utal arra: a tervezett intézkedéseket – amelyek egybeesnek a Soros-alapítványok által támogatott civil szervezetek elleni szigorításokkal – a kormánypárti sajtóban a Közép-európai Egyetem elleni kirohanások előzték meg, azzal vádolva az intézményt, hogy rosszul bánik a dolgozóival, hamis diplomákat állít ki, és idegen érdekeket szolgál.
    

A BBC értékelése szerint a CEU is annak a kampánynak a céltáblájává vált, amelyet Orbán Viktor kormánya folytat a liberális értékek ellen. A tekintélyes brit közszolgálati média beszámolója felhívja a figyelmet arra: mindez olyan időszakban történik, amikor folyamatosan romlik Donald Trump és Soros György kapcsolata, miután Soros az amerikai elnököt csalónak és diktátorjelöltnek minősítette. Orbán az amerikai elnök lelkes támogatója.

A francia liberális Le Monde megállapítja: a menedékkérőket és a szabadságjogokat védelmező civil szervezetek és a média után most a CEU került a célkeresztbe. Az írás felidézi, hogy a miniszterelnök februárban azt mondta: a nemzetközi szervezetek által pénzelt aktivisták több százezer migránst hoztak Európába.