Orbán színeváltozása: ma már autokrata populista

A Mathias Corvinus Collegium három nap múlva esedékes esztergomi fesztiváljának egyik előadója lesz az American Conservative folyóirat egyik meghatározó véleményformálója, Rod Dreher, aki pár nappal ezelőtt könyvbemutatót is tartott Budapesten, s most huzamosabb ideig tartózkodik hazánkban, hogy személyes tapasztalatot is szerezzen az Orbán-rendszerről.

Írásaiban rendszeresen foglalkozik Orbán Viktor konzervatív ideológiájával, s a legutóbbi, vasárnapi fejtegetésében tulajdonképpen saját konzervatív kollégáival szállt vitába, mivel szerinte Orbán Viktornak van, Donald Trumpnak nincs eszmerendszere, amire a Grand Old Partynak, azaz az amerikai republikánus pártnak nagy szüksége lenne. Szerinte Magyarország még mindig demokrácia, ezzel együtt a szavazók, akik nem szeretik őt, dönthetnek úgy, hogy jövőre kiszavazzák őt az ország vezetéséből. Azt pedig elég viccesnek tartja, hogy „miként lehetne Orbán diktátor, ha mindig tiszteletben tartja a választás eredményét”. Rod Dreher szerint, ha esetleg elveszítené Orbán a választást, akkor sem lenne ez másként.

Védelmébe vette az LMBTQ-törvényt is, és megszégyenítette Lewis Hamiltont, illetve Vettelt is, aki twitter-üzenetben is megerősítette a törvény elleni tiltakozásukat. Rod Dreher szerint nem ismerik a törvény szövegét, ami nem ellenséges a kisebbségekkel szemben, „csupán tiltja”, hogy az iskolákban foglalkozzanak a nemi kisebbségekkel és mindazzal, ami vele együtt jár. Dreher meggyőződése: nemcsak Magyarországon, de a Közép-Kelet-Európában is többségben vannak az LMBTQ-közösségekkel nem szimpatizálók, akik a nyugati és amerikai liberálisokat dölyfös kultúra-imperialistáknak tartják – és igazuk is van – szögezi le a jobboldali gondolkodó.

Az autóverseny-rajongók portálján – Race Fans – már a verseny utáni percekben megjelent, hogy szabálytalanság elkövetésével hírbe hoztak néhány versenyzőt, például Sebastian Vettelt is, aki a futammez kötelező viselete ellenére szivárványos pólót és maszkot húzott. A Skynak úgy nyilatkozott előzőleg, akár ki is zárhatnak emiatt a versenyből, de nem érdekel. Ha akarják, megismétlem a tiltakozásomat.

William Danvers az amerikai The Hill (az elnevezésében a washingtoni Capitoliumra utaló) portálon a General Electric rendszerváltáskori hirdetésével indítja véleménycikkét, amelyben egy idősebb hölgy keringőzik és azt mondja, megint fiatalnak érzem magam. Utalva arra, hogy Magyarország a berlini fal leomlásával egyidőben kiűzte a szovjet megszállókat, eljegyezte végérvényesen magát a szabadsággal és a demokráciával. Ma ilyen hirdetést aligha lehetne feladni.

A Pegazus-botrányban (az állampolgárai elleni) kémkedéssel meggyanúsított Orbán-kormány a jogállamra hivatkozva igyekszik megvédenie igazát. Az autokrata rezsimekben ma már a jogállamra hivatkoznak, mintha az bizonyítható lenne.

A cikk Orbán színeváltozását elemezve jut el addig a pontig, amikor már autokrata populistának lehet őt tekinteni. Történelmi párhuzamot vonva idézi fel a Reichstag felgyújtását, amit Hitler a választás kiírására ürügyként használt fel. A szerző szerint most Orbán és más, például az őt követő lengyel, a szlovén, a cseh vezetők is a jogállami működés álcájában igyekeznek legitimálni hatalmukat.

Leszögezi: a demokrácia akkor is működik, ha a rendszert magát a többség támogatja. Nem kell ehhez erőszakos népfelkelés vagy polgárháború. Fokozatosan le lehet bontani a demokratikus intézményeket – alkotmányos és különféle törvényi eszközökkel. Orbán Magyarországa intő példa azoknak, akik azt hiszik, a hazájukban ilyen soha nem fordulhat elő. Pedig bárhol megeshet, ahol nincs egységes ellenzék, és ez az utóbbi időszakban hazánkban hiányzik.

Thomas Stearns Eliot-parafrázissal zárja írását a Clinton és Obama-elnökség idején nemzetbiztonsági tanácsosként dolgozó William Danvers, hogy a demokrácia sohasem azonnal tűnik el, hanem szép lassan kimúlik, hacsak az ellenzék meg nem állítja a lebontás folyamatát.  

Számos cikk foglalkozik a nemzeti választási bizottság által pénteken jóváhagyott kormányzati referendummal, mint az Európai Unióval folytatott, Orbán-féle ideológiai, illetve kultúraháborúval – írja például az Euronews is a Reuters alapján. Orbán ugyanis a választásokra készülve a szerinte veszendőben lévő keresztény kultúráért száll harcba a nyugati liberalizmust átkozva. Orbán kérdéseivel ellentétben lehetséges kihívójának a népszavazási kezdeményezését még csak napirendre sem vették. Az elemzés szerint az előző választást a migrációs tematikával megnyerő Orbán Viktor új téma után nézett, s most a gender és a szexuális kérdések kerültek agendája középpontjába.

A Forbes magazin Lakatos Márknak legújabb divatkompozícióit mutatja be, amelyek a homofób-törvény elleni tiltakozásként születtek meg. Minden ruhán feltűnik ugyanis a központi üzenet: a „Felnőtt Tartalom” felirat a 18-as karikában. S ahogy fogalmaz, ezzel a figyelemfelkeltő dizájnnal a szolidaritás minél szélesebb kivívása a célja.